26 Април 2024петък06:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НЗОК отлага разплащането на 19 млн. лв. надлимитна дейност на болниците за 2016 г.

От Българския лекарски съюз предупредиха, че ще заведат дело срещу касата

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 27

Разплащането на надлимитната дейност на лечебните заведения в периода април - ноември 2016 г. в размер на над 19 млн. лв. се отлага за неизвестно кога. Това официално стана ясно от отговор на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, изпратен до Българския лекарски съюз.
Припомняме, че още през декември множество болници и лекари сигнализираха, че касата не иска да изплати дължимите им средства за края на годината. Сдружението на частните болници дори отведе въпроса до Върховния административен съд, след като касата взе решение да отпусне 50 млн. лв. от резерва си за лекарства, но не и за болниците. Лимитите за болниците бяха върнати с промени в закона миналата пролет. Надзорният съвет на касата обаче може да реши да изплати извършените надлимитни дейности и да ги покрие от резерва. За целта регионалните звена на здравната каса проверяват основанието на извършените допълнителни разходи и като правят одит на цялата отчетена месечна дейност на изпълнителите.
В писмото на касата се припомня решението на Надзорния съвет на фонда от януари, касаещо разплащането на изработеното над лимита на лечебните заведения и последвалата кореспонденция с Министерството на финансите по въпроса. От нея става ясно, че ведомството не подкрепя разплащането на средствата. Оттам са изискали от фонда да предостави намалена заявка за лимит на финансовите средства, която трябва да бъде придружена с актуализирано месечно разпределение на бюджета на касата за цялата 2017 г.
По-късно д-р Комитов повдигна въпроса пред Надзорния съвет на НЗОК на заседанието му през февруари. Той запозна членовете му със становището на финансовото министерство и предложи надлимитната дейност да бъде разплатена от резерва на касата. Той обаче не може да бъде отварян преди 31 март. На същото заседание Надзорният съвет взе решение средствата да се разплатят след тази дата. Но не се ангажира с конкретна дата. Така въпросът с надлимитната дейност от 2016 г. остава висящ. От БЛС се очаква в близките дни да заведат дело по въпроса.
В същото време бремето на лимитите продължава да виси над лечебните заведения. За периода ноември 2016 г. - април 2017 г. по данни на лекарския съюз надлимитната дейност е вече в размер на 34 млн. лв.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ