Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Учители на децата си

Боян Бойчев

26. Май 2017 , брой: 101   717   0Въпреки облачното време колко светла и празнична изглеждаше България на 24 май! Шествията по цялата страна събудиха у мен надеждата, че все пак не всичко е загубено, че ще ни има въпреки процесите на обезродяване, разяждащи обществото ни.
Това е може би най-българският празник. Езикът и писмеността са един от трите стълба, заедно с вярата и семейството, благодарение на които ни има нас, българите. Те са ни съхранили и през годините на турското робство, когато държава не е имало, но нашите предци са говорили на български, с цената на главите си са отстоявали православната вяра, а семейството е било онзи малък, но твърд юмрук българщина.
Съхранили... А днес?
Живеем в твърде противоречиво общество.
Кой днес говори за славянска душевност и култура, ми каза неотдавна един уважаван от мен специалист по български език и литература. Глобализмът е на път да ни унищожи...
Дали ще допуснем това? Всички ние сме учители на децата си, каза пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София младата писателка Петя Кокудева. Думите й наистина бяха вдъхновяващи и бързо се разпространиха в социалните мрежи. И още, че училището е безсилно, ако децата виждат около нас друго.
В същото време на другия полюс една позната заяви, че кирилицата скоро няма да я има, това е необратим процес и ние нищо не можем да направим, но така е по-добре. И допълни, че ето, виждаш ли, и "Под игото" вече излиза на шльокавица, разбирай на български с латински букви.
Издателите на книгата обясниха, че това е провокация, за да се стреснем и да не допуснем забрава на славянската писменост. Не знам, дано има такъв ефект. Но си мисля и за опасността хората да погледнат буквално на това издание, да не разберат посланието. Както онази моя позната. Факт е и че много от младите хора продължават да използват шльокавица, защото така били свикнали, така им било по-удобно. 
И гледайки шествието, си мислех дано разберем посланието. Посланието на братята Кирил и Методий, на Климент Охридски, на Паисий Хилендарски, на Иван Богоров, на Иван Вазов и на всички онези будители, книжовници, писатели, съхранили българската писменост и култура. Както и да не забравяме, че сме част от голямата вековна славянска култура.
Затова може би е дошло време всички ние, милеещи за тази култура, да се превърнем в учители. Първо на самите себе си, ако сме изпуснали нещо от материала, а после и на нашите деца. 
 

 

 

Пегас

 • От редактора
  24. Ноември 2017 231
  190
  0

  Едно събитие ни раздели. Забележителната победа на Григор Димитров в Лондон предизвика патриотичен възторг, нашенска завист и тъжни размисли за обществото ни.
  А би трябвало да ни обедини. И нека това да са двете страни на една монета, но монета ценна.
  Успехите на спортистите са лицето на една нация. Факт, известен ни още от Древна Гърция, когато олимпийските шампиони са били...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"