25 Април 2024четвъртък11:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Солта всъщност не вдигала кръвното

Учени изследвали проблема 16 години, най-ниско е налягането при консумиращите натрий и калий

/ брой: 101

автор:Аида Паникян

visibility 1660

Българинът едва преди няколко години започна да вярва на медиците, че трябва да намали натрия в храната, за да падне и кръвното му. Започна дори да се чувства виновен, че когато соли манджата, влошава европейската статистика за сърдечносъдовите заболявания и... същността на проблема се "извъртя" на 180 градуса. Оказва се, че диета с ниско съдържание на натрий може да не понижи кръвното налягане. Това сочат резултатите от голямо 16-годишно изследване на учени от Бостънския университет. Те противоречат на ограниченията на натрий в хранителните навици за американците, коментираха преди дни американски медии и припомниха диетичните насоки за 2015-2020 г. за нацията, в които се препоръчва ограничаване на приема на натрий до 2,3 мг на ден за здрави хора.
В проучването, което констатира, че приемането на по-малко натрий не е свързано с понижаване на кръвното налягане, са включени над 2632 мъже и жени между 30 и 64 г. Изследването допълва нарастващите доказателства, че настоящите препоръки за ограничаване приема на натрий може да са погрешни, коментира Лин Лур Мур, доцент по медицина в Медицинския колеж на Бостънския университет. Той представи новите изследвания в Американското дружество по хранене по време на срещата по експериментална биология, провела се на 22-26 април в Чикаго.
В началото на проучването всички над 2600 участници били с нормално кръвно налягане. В продължение на 16 години, при равни други условия, изследваните, които консумирали дневно над 2,5 мг сол, имали по-ниско кръвно от тези, които ограничавали солта.
Изследователите установяват също, че хората в проучването, които имали в организма си по-високи количества калий, калций и магнезий, имат по-ниско кръвно налягане в дългосрочен план. С най-ниско кръвно били хората, които приемали средно на ден 3,717 мг натрий и около 3,211 мг калий. Не виждахме доказателства, че диета с по-нисък прием на натрий има дългосрочни благоприятни ефекти върху кръвното налягане, коментира доц. Мур.
По думите му това и други проучвания обаче доказват, че по-високият прием на калий влияе благоприятно на кръвното налягане и на сърдечносъдовата система. Мур казва, че вероятно има подгрупа от хора, чувствителни към сол, при които понижаването на приема на натрий намалява кръвното налягане, но са необходими повече изследвания. "Надявам се, че това изследване ще помогне да се преориентират настоящите диетични насоки за американците относно важността от увеличаване приема на храни, богати на калий, калций и магнезий, с цел поддържане на здравословно кръвно налягане", коментира доц. Мур.

 

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ