Здраве
Солта всъщност не вдигала кръвното
Учени изследвали проблема 16 години, най-ниско е налягането при консумиращите натрий и калий
/ брой: 101
Българинът едва преди няколко години започна да вярва на медиците, че трябва да намали натрия в храната, за да падне и кръвното му. Започна дори да се чувства виновен, че когато соли манджата, влошава европейската статистика за сърдечносъдовите заболявания и... същността на проблема се "извъртя" на 180 градуса. Оказва се, че диета с ниско съдържание на натрий може да не понижи кръвното налягане. Това сочат резултатите от голямо 16-годишно изследване на учени от Бостънския университет. Те противоречат на ограниченията на натрий в хранителните навици за американците, коментираха преди дни американски медии и припомниха диетичните насоки за 2015-2020 г. за нацията, в които се препоръчва ограничаване на приема на натрий до 2,3 мг на ден за здрави хора.
В проучването, което констатира, че приемането на по-малко натрий не е свързано с понижаване на кръвното налягане, са включени над 2632 мъже и жени между 30 и 64 г. Изследването допълва нарастващите доказателства, че настоящите препоръки за ограничаване приема на натрий може да са погрешни, коментира Лин Лур Мур, доцент по медицина в Медицинския колеж на Бостънския университет. Той представи новите изследвания в Американското дружество по хранене по време на срещата по експериментална биология, провела се на 22-26 април в Чикаго.
В началото на проучването всички над 2600 участници били с нормално кръвно налягане. В продължение на 16 години, при равни други условия, изследваните, които консумирали дневно над 2,5 мг сол, имали по-ниско кръвно от тези, които ограничавали солта.
Изследователите установяват също, че хората в проучването, които имали в организма си по-високи количества калий, калций и магнезий, имат по-ниско кръвно налягане в дългосрочен план. С най-ниско кръвно били хората, които приемали средно на ден 3,717 мг натрий и около 3,211 мг калий. Не виждахме доказателства, че диета с по-нисък прием на натрий има дългосрочни благоприятни ефекти върху кръвното налягане, коментира доц. Мур.
По думите му това и други проучвания обаче доказват, че по-високият прием на калий влияе благоприятно на кръвното налягане и на сърдечносъдовата система. Мур казва, че вероятно има подгрупа от хора, чувствителни към сол, при които понижаването на приема на натрий намалява кръвното налягане, но са необходими повече изследвания. "Надявам се, че това изследване ще помогне да се преориентират настоящите диетични насоки за американците относно важността от увеличаване приема на храни, богати на калий, калций и магнезий, с цел поддържане на здравословно кръвно налягане", коментира доц. Мур.