26 Април 2024петък10:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Джаз под липите за шеста година

/ брой: 101

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 62

За шеста поредна година на античния форум "Августа Траяна" ще се състои международният фестивал "Джаз форум Стара Загора". Концертите от основната програма са от 8 до 10 юни, но празничните прояви започват още на 5 юни в Града на липите, научи ДУМА от Гергана Семерджиева.
Под мотото "Големите звезди и големите оркестри" изданието отделя особено внимание на няколко знакови 100-годишнини за историята на джаза. 2017 г. бележи 100 години от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилеспи, век от осъществяването на първия аудиозапис на джазова музика от Тhe Original Dixieland 'Jass' Band.
В началото бе дикси, затова и шестото издание на "Джаз форум Стара Загора" ще бъде открито с диксиленд. На сцената в трите фестивални дни ще видим четири биг бенд формации от България и чужбина, с чиито изпълнения ще очертаем процеса на еволюиране на големите формации - от музиката за танци до съвременното им модерно звучене, обяснява артистичният директор Венцислав Благоев. Поканили сме няколко водещи инструменталисти от САЩ, Европа и България, ще посрещнем и най-добрите български вокалисти в опит да представим този джаз, който вече сто години не спира да вълнува хората по цял свят, допълват организаторите от Община Стара Загора.
Специално внимание фестивалът отделя на Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. "Между златото по пръстите и златото в пръстите" - под това название международна формация от изявени джазмени ще отдаде почит към създателите на модерния джаз.
В почит към Ела Фицджералд ще чуем Хилда Казасян, Милица Гладнишка и Марина Господинова. Домакините от Военния биг бенд Стара Загора заедно с Петър Салчев и дългогодишния саксофонист на Рей Чарлз - Крег Бейли, ще възкресят магията на незрящия виртуоз.
В третата фестивална вечер на "Джаз форум Стара Загора" ще звучи международен фестивален биг бенд с музикален директор маестро Антони Дончев, а за финал гостува Биг бендът на Сръбското радио и телевизия.
По традиция начало на музикалните прояви от "Джаз форум Стара Загора" дават концертите за най-малките с програмата "Джаз за деца", които ще се състоят на 5, 6 и 7 юни от 11 ч. в парка "Пети октомври". В предфестивалната програма са още кинолекторията "Големите звезди и големите оркестри" с модератор Цветомир Цанков, както и други събития, посветени на джаза.
Емблематичният за Стара Загора джаз форум се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова продкрепа на Община Стара Загора. Входът за всички събития е безплатен.

  
Артистичният директор на фестивала Венцислав Благоев отново ще отдели специално внимание на най-младата публика

Снимка Красимира Лекова-Василева
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ