26 Април 2024петък12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Елитна виолончелова школа на сцената в зала "България"

Лилия Байрова-Шулц и Лиляна Кехайова ще свирят под диригентството на Кристиян Шулц

/ брой: 101

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 133

"Камерата Орфика НБУ" ще изнесе концерт под диригентството на Кристиян Шулц (Австрия) на 29 май от 19.30 ч. в зала "България. Солисти на проявата в рамките на 48-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици 2017" под патронажа на президента Румен Радев са Лилия Байрова-Шулц (Австрия, България) - виолончело, и Лиляна Кехайова (Австрия, България) - виолончело, научи ДУМА от проф. Марио Хосен.
Елитна виолончелова школа с адрес Виена - София ще концертира на сцената в понеделник. В изпълнение на две поколения виолончелисти - потомци на няколко поколения талантливи музиканти, ще звучат Концерт за виолончело на Роберт Шуман и Концерт за две виолончела и оркестър от Георги Арнаудов - световна премиера и 60-годишен юбилей на композитора. Концертът ще завърши със симфония "Юпитер" на Волфганг Амадеус Моцарт.
Премиерната творба "Antiphona dulcis armonia" - Концерт за две виолончела и оркестър, от Георги Арнаудов е написана по поръчка на "Камерата Орфика НБУ" специално за солистите Лилия Байрова-Шулц и Лиляна Кехайова.
Най-младата от виолончелистите в този проект Лиляна Кехайова свири във Виенския камерен оркестър, соло чело е на "Камерата Орфика НБУ" и генерален секретар на лятната академия и фестивала "Международна музикална академия Орфеус" във Виена. Партнира на едни от най-значимите световни имена в музиката, изявява се в най-престижни зали по света. Родена в София, Лиляна Кехайова е четвърто поколение музикант. На 6-годишна възраст взима първите си уроци по виолончело при Ани Атанасова. След като завършва НМУ "Любомир Пипков", постъпва във Виенската консерватория в класа по виолончело на проф. Лилия Байрова-Шулц. За младата си възраст тя вече е лауреат на много престижни конкурси. По пътя си към върховата изява на майсторския стил на музициране Лиляна работи с видни педагози по цял свят, участва в редица фестивали. Лиляна Кехайова е стипендиант на "Томастик-Инфелд", "УниКредит - Банка Австрия", 2012, получава стипендия от Виенската консерватория, след което печели и голямата стипендия на австрийската фондация "Албан Берг".
Лилия Байрова-Шулц получава първите си уроци от баща си Йончо Байров. При него продължава и обучението си във Виенската консерватория. Тя е възпитаничка и на светилата Хайнрих Шиф, Борис Пергаменшиков и Валентин Ербен. Майсторски класове я срещат с Даниил Шафран, Янош Щаркер и Харвей Шапиро. През 1991 г. е поканена на Пятигорски семинар в Лос Анджелис, където работи интензивно с Лин Харел. Печели цяла палитра от първи награди. Концертира активно в Европа и Америка. Участва ярко в културния живот на Австрия като солист и камерен музикант. Солира на Радиосимфоничния оркестър във Франкфурт, Варшавската филхармония, Виенския камерен оркестър, Брукнер оркестър Линц, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на Филхармония Хамбург, Кончерто Ротердам, Филхармония Марибор, Моцартеум оркестър Залцбург, Филхармония Копенхаген и други елитни оркестри. Връх в кариерата й са изпълнението на Концерта за виолончело от Кшищоф Пендерецки с Варшавската филхармония под палката на самия Пендерецки и Двойния концерт от Йоханес Брамс с Юлиан Рахлин.
Кристиян Шулц е главен диригент на "Моцарт колегиум Виена", "Вибрации" в Златната зала на Музикферайн във Виена. Произлиза от известна виенска фамилия. Завършва дирижиране и виолончело в Университета по музика и изобразително изкуство във Виена. Член е на Виенския симфоничен оркестър, свири като солист и камерен музикант. С музиканти от елитния състав създава през 1977 г. "Посланици", на който е артистичен директор. Шулц е бил асистент-диригент на Владимир Федосеев, Яков Крайцберг и Франц Велзер-Мьост. Дирижирал е Филхармония Енеску в Букурещ, Симфоничния оркестър на Монреал, Ванкувър опера, както и Тонкюнстлер оркестър в Австрия, Филхармония "Сан Диего", Чикагската филхармония, Нюрнбергските симфоници, Филхармоничния оркестър в Малайзия и Виенския симфоничен оркестър.
Под диригентската палка на Кристиян Шулц ще чуем брилянтните млади музиканти от "Камерата Орфика НБУ". Оркестърът е създаден от проф. д-р Марио Хосен. В него участват бивши и сегашни възпитаници на университета.

Лиляна Кехайова   

Кристиян Шулц   

Лилия Байрова-Шулц
                                             

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ