20 Април 2024събота16:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Необикновени деца, или кои са съвременните вундеркинди

Гениалността е норма, която все не можем да достигнем

/ брой: 101

автор:Альона Нейкова

visibility 4480

Светът познава много хора, които се стремят да дадат най-доброто от себе си, за да се реализират в професионален или личен план. Някои достигат върха в кариерата, щом навършат 30-40 години, други - преди да се пенсионират, трети са напълно доволни от направеното. Но има и такива, които още като деца са толкова талантливи, че по много параметри превъзхождат повечето възрастни.

11-годишната Елайна Смит е най-младият консултант в радиото на английския град Ковънтри. Работата й е доста отговорна - момичето общува в пряк ефир със слушатели, които се намират в тежко душевно състояние и често са на прага на самоубийството. Понеже още е ученичка, Елайна консултира изпадналите в беда само веднъж седмично. Любопитно е също, че го прави от 7-годишна.
Елайна Смит консултира по радиото хора в тежко душевно състояние

Айнан Селест Каули се прочува с факта, че успешно полага университетски изпит по химия, когато е едва на седем. Щом навършва осем, става студент в Политехническия институт на Сингапур. Сега тийнейджърът вече има висше образование и работи в престижна лаборатория. Сред най-досадните проблеми на 14-годишното момче е, че трудно стига до високо разположените епруветки. Затова му трябва помощ и съответни предпазни мерки, свързани с безопасността на работното място.
"Менса" (произлиза от латинската дума за "маса") е една от най-прочутите организации за надарени хора. Нейни членове могат да станат само онези, чийто резултат от няколко стандартизирани теста за интелигентност надвишава 98%. Основаната през 1946 г. структура днес наброява над 120 хил. души от 100 страни по света.
Невръстният химик Айнан Селест Каули

Марко Каласан е роден в Скопие, Македония. Предизвиква интереса на медиите по света с факта, че едва 8-годишен става най-младият сертифициран системен администратор. Във връзка с неговата работа вече над 4 лета от Microsoft му изпращат адаптирани подготвителни материали във вид на игри и анимации.
Марко Каласан е системен администратор, откакто е навършил осем

А Елиза Тан Робъртс от Лондон засега няма други постижения, освен че е най-малкият член на престижната организация, приета в нея, когато е само на 2 годинки.

Алекс Приор е син на англичанин и рускиня. "Малкият Моцарт", както го наричат, едва тригодишен самостоятелно се научава да свири на пиано, на осем композира музика, а днес вече е автор на 48 произведения, включително на балети, опери и симфонии.
Освен че на десет години става студентка в нюйоркския Университет Стоуни-Брук, американката Алия Сабур има черен колан по таекуондо. А преди да навърши 20, получава професорска титла по математика.
"Малкият Моцарт" Алекс Приор

Акрит Джасвал е роден в Хималаите. Прочува се, след като прави успешна операция на съседката си по възстановяване подвижността на пръстите на ръката, увредени от изгаряне. Пациентката тогава е на осем години, а "хирургът" - на седем! Момчето е провъзгласено за най-умния човек в Индия. Става студент, когато е на 12, а пет години по-късно защитава магистратура по приложна химия.

Гениалността на Таниш Матю Авраам се проявява, когато е на четири. Именно на тази невръстна възраст той започва да разглежда книги и правилно да отговаря на въпроси, свързани със съдържанието им. При кандидатстването му за "Менса" получава резултат от 99,9% на IQ теста. Едва 5-годишен в рамките на шест месеца завършва пет курса по математика на образователната програма за надарени младежи на Стандфорд. Често публикува есета на уебсайта на Лунния институт на НАСА.

Роденият в Берлин Аким Камара често е наричан "вторият Паганини". Още като бебе проявява необикновен музикален слух. На две години и половина започва да ходи на уроци по цигулка и само няколко месеца по-късно свири на коледен концерт пред многобройна публика.
"Вторият Паганини" Аким Камара

Фабиано Луиджи Карвана получава титлата гросмайстор месец, преди да навърши 15 години. Според версията на ФИДЕ от април 2009-а тийнейджърът има рейтинг от 2649 точки - най-високият в света сред шахматни играчи до 18-годишна възраст. Талантливото дете е удостоено с почетно гражданство не само в родината си Италия, но и в САЩ.
Гениалният шахматист Фабиано Луиджи Карвана

Приянши Сомани от Индия е надарена с удивителната способност да прави наум изключително сложни математически изчисления. На 6 се научава да брои, а на 11 печели I място на Mental Calculation World Cup. Момичето преборва конкуренцията на 36 претенденти за титлата от 16 страни, като изчислява корен квадратен от десет 6-цифрени числа за рекордните 6 минути и 51 секунди. Детето става и първото в цялата история на състезанието, което не допуска нито една грешка при решаването на задачи. Приянши е обявена за световен рекордьор през 2012 г., когато изчислява корен квадратен от десет 6-цифрени числа за 2 минути и 43 секунди.
Приянши Сомани прави наум сложни математически изчисления


Когато е на две, лекарите поставят на Джейкъб Бърнет диагнозата тежък аутизъм. И предупреждават родителите на момчето, че то никога няма да проговори, не ще се научи да чете и ще му бъде невъзможно да извършва дори дребни манипулации от чисто битов характер. Само година по-късно става ясно, че специалистите грешат - Джейкъб не просто знае азбуката, но и я казва отзад напред. На същата възраст, по време на екскурзия в планетариум детето отговаря на въпрос на водещия защо луните на Марс имат толкова странна форма. Бърнет е приет в университета Индиана в Индианаполис, когато е само 10-годишен.
Първоначално поставят на Джейкъб Бърнет диагнозата тежък аутизъм

На същата възраст Тейлър Рамон Уилсън успява да направи ядрена бомба. А едва на 12 създава работещо устройство, предназначено за реакции на ядрения синтез. За своя детектор на преходното излъчване получава престижната награда на Международния научно-технически панаир Intel през май 2011 г. Разработва компактен ядрен реактор, който, по думите на Тейлър, може да генерира 50 МВт електроенергия, а самото устройство трябва да се зарежда веднъж на 30 години.
Исак Мустопуло от Казахстан от раждането е прикован към инвалидна количка. Но разработва "Теория на хармонията" и на 14 получава специална награда на Ученическия националния конкурс за иновации, която включва пътуване до Великобритания и среща с прочутия физик Стивън Хокинг.
Животът на вундеркиндите обаче изобщо не е лесен. Експертите акцентират, че надарените малчугани не се чувстват добре сред връстниците си и често са обект на подигравки или пълно неразбиране. Все пак децата са най-ценният ресурс на планетата ни и трябва да се отнасяме с нужното уважение към уникалните способности и талантите им. Защото учените са на мнение, че гениалността е норма, която човечеството все още не може да достигне.


тпс


Елиза Тан Робъртс е член на "Менса" от 2-годишна








 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ