28 Март 2024четвъртък15:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юнайтед превзе и Лига Европа след 2:0 над Аякс

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 11

Манчестър Юнайтед грабна единствената купа, която все още липсваше в богатата колекция на клуба - тази от Лига Европа. На финала на "Френдс Арена" в Солна "червените дяволи" биха уверено Аякс с 2:0. Залогът за англичаните беше още по-голям, защото с триумфа те си осигуриха участие в груповата фаза на Шампионската лига есента. В местната Премиер лийг Юнайтед финишира шести и спечелването на втория по сила евротурнир беше единствената надежда на тима за участие в първия. На стадиона в стокхолмското предградие успеха донесоха французинът Пол Погба (18) и арменецът Хенрих Мхитарян (48).
Така тимът на Жозе Моуриньо грабна трети трофей за сезона, след като триумфира преди началото му с Къмюнити Шийлд, а после с Купата на Лигата. През август Юнайтед ще играе и за Суперкупата на Европа срещу по-добрия от Ювентус или Реал Мадрид, които другата събота ще спорят на финала на Шампионската лига.
В Швеция британците изиграха тактически силно двубоя, макар че останаха далеч от атрактивния футбол. Те се възползваха от възможностите си и с добре организирана игра подпечатаха успеха. Преди началото на срещата всички почетоха с минута мълчание жертвите от атентата в Манчестър.
Моуриньо пък стана първият треньор с по два трофея с различни отбори и от двата евротурнира. Той е триумфирал в лигата с Интер и Порто, като с португалците печели през 2003 г. и Купата на УЕФА, предшестваща Лига Европа. Юнайтед пък стана едва петият клуб, който е печелил и трите главни европейски клубни турнира - Шампионската лига (КЕШ), Лига Европа и несъществуващия вече турнир за Купата на носителите на национални купи. С такова постижение досега можеха да се похвалят единствено Ювентус, Аякс, Челси и Байерн.

След финала

Жозе Моуриньо, мениджър на Юнайтед:
"Избрахме този начин да попаднем в Шампионската лига, вместо да се борим за четвъртото място в Англия. Върнахме се с трофея, при това много важен. Юнайтед вече е спечелил всичко, което може да се спечели. Сега играхме разумно и рационално. Бяхме по-силни от съперника. Във футбола е пълно с поети, но те рядко печелят титли."

Пол Погба, автор на първия гол:
"Гордеем се с постигнатото. Хората говореха, че сезонът ни е провал, но спечелихме три трофея. Беше важно да влезем добре в мача. Вкарахме гол, а след това контролирахме играта. Показахме отличен футбол. Искам да отбележа усилията на всеки един от съотборниците, заслугата им. Хубаво е сега критиците да замълчат. Нашата цел през целия сезон беше да побеждаваме. Сега го направихме и сме горди."

Уейн Рууни, нападател:
"Да печелиш трофеи винаги е приятно. Тотнъм например завършиха втори, но не спечелиха нищо. И двата отбора обаче ще стартираме в групите на Шампионската лига. Не сме говорили конкретно с Моуриньо за моето бъдеще, просто знам, че не искам да си тръгвам. Но моето решение какво ще правя не зависи от трансферната активност на Юнайтед."

Петер Бош, треньор на Аякс:
"Като цяло скучен футбол, нямаше добри положения и пред двата отбора. Разочарован съм от резултата, а и от играта ни. Не видях този Аякс, който съм свикнал да виждам. Беше трудно да ги пресираме, тъй като те не рискуваха и играеха с дълги подавания. Трудно се играе с толкова добре организиран отбор, което особено си пролича през второто полувреме. Вкараха ни втори гол от съблекалнята. Поздравявам Юнайтед за победата."

Снимки БГНЕС 

Футболистите на Манчестър Юнайтед се радват на купата в Лига Европа след победа с 2:0 над Аякс на "Френдс Арена" в Солна, осигурила им и участие в Шампионската лига
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ