11 Май 2024събота06:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

Наз@ем от мреж@та

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 66

Появата на "Под игото" от Иван Вазов с латински букви и знаци, заменящи кирилицата, вбеси онлайн общността. Макар всички да се втурнаха да защитават Патриарха на българската литература от "модния" ход на родното издателство, масово проличаха слабостите на голяма част от коментаторите при граматичното и правописното изразяване. Дали писането на "шльокавица" е най-големият проблем на българчетата, или неграмотността си е намерила и друг път, бе един от въпросите, които се появиха.


- Да разбирам ли, че този роман на шльоковица се чете с чаша шльоковица и голяма порция шопска салата?? Не оставихте нищо не омърсено бе?? Преработихте историята, прекроявахте я в угода на някой западен ибрикчия. Самозабравихте се от алчност и сребролюбие. Не се посвенихте да посегнете и на този свят роман. Жалко!! Божее пази България!! Друг няма кой. Тук са само самозабравили се уж българи. Патриоти, които са готови и дрисливите си гащи да продадат за пари.
- Аз знам, че шльоковица казваха на някаква ракия, не особено качествена. Защо трябва непрекъснато да се подменят някои наши български думи с така наречените " чуждици", Погледнете магазините. Всички надписи какъв е и какво предлага са на латиница. Ами сложете надпис на български и под него на латиница. Все пак тук е България. Какво е това ухажване на латиницата? Нека не забравяме родния език. Нека сме българи в Родината си.
- Абе хора, обяснете, каква е тая "6lyokavica"? Шльокавица ли се казва, някаква латиница ли е? И какво чудо е станало че толкова се коментира? Ако е въпрос за латиница на български език, това е само въпрос на кодификация. В България официалната азбука е българската кирилица, латиницата просто не е приета и не е кодифицирана.
Сърбия е уникална държава, ако не единствена то може би е от малкото държави с две азбуки - кирилица и латиница. Не знам оригиналните книги на техния Вук Караджич как са написани, но ги има на двете азбуки.
- Обяснявам: Шльокавицата се е появила аналогично на кирилица (не глаголицата). Цитирам от уикиппедия: Шльокавицата няма точно установени правила на транслитерация или транскрибиране, има за цел бързината на изписването и се използва съобразно материалните, софтуерните и интелектуални възможности на пишещия
- Ех, уикипедия да ти е всезнайния източник на информация... всичко, което пише там рябва да бъде 1000 пъти проверяване, говоря по принцип, а не за конкретното обяснение!
-  от дете ненавиждам тази книга, но адски ме вбеси тази акция... PR агенцията ще продължи,  може и некоя награда да вземе. Издателството се самоуби, но им желая 4estit 24ti may...
- Книжките - дар на библиотеки и читалища, че да се отвратят дечицата и навеки намразят "шльокавицата"!?! Все едно да подариш по една торба наркотици на всяко школо и да чакаш подир това "отвращение" от навеки зарибените... По-голям нонсенс и извратеност не съм чувала и то от издател! Пфу и анатема!!!
- Както казва поетът: "И мойте песни все ще се четат!" Дори и на шльокавица пак се издава "Под игото". Това, че не е на нашия език е профанщина, която цели да задоволи мързел, некадърност и простащина, които снижават нивото на нацията. Недопустимо е да не се осъжда немислимото, а е още по - немислимо да допуснем, то да се случи.
- За да се "преведе" или напише целия роман на шльокавица е паднала доста работа. Интересно кой е платил на писача за това? Вероятно е някое НПО!
- И да не е шльокавицата и останалото е трагедия. Пълно е с всякакви глупави британски думи транслитерирани на кирилица. Последния бисер за който се сещам е "смути". А знаете ли, че в Чехия има институт (или институция) който измисля как да се назовават всички нови думи на чешки език които се налага да влезнат в употреба от други езици? Те например нямат думата компютър дори. Казва се почитач. И много други думи имат, които са чисти за родния им език запазвайки чисто и смислено звучене, а не транслитерирани.
- Сполучлива идея и изпълнение. Даже закъсняло.
Това не е гавра, а гротеска. Показва докъде се стига със системното изтикване в ъгъла на грамотността и образованието. Дано пунктуационно и правописно да са нарушени всички правилата, че там проблемите са май повече.
Певците ни закъсняха преди време да направят нещо подобно като предупреждение срещу чалгизирането. 

 

И трите телекома с рекордни приходи

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 86

Гвоздейков пак смени началника на НКЖИ

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 86

Вето върху тавана за надценката на хляба

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 86

Червеното месо и млякото разболяват планетата

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 86

Европа се окъпа в светлини за 9 май

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 86

Катастрофална загуба за социалдемократите в РСМ

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Популярността на САЩ като глобална сила спада

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 86

Си Дзинпин пристигна в Унгария

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 86

Време е

автор:Александър Симов

visibility 337

/ брой: 86

С надежда за партньорство

visibility 334

/ брой: 86

Извращението Евровизия

visibility 351

/ брой: 86

9 май - ден на Победата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ