Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Става дума за географско понятие

26. Май 2017 , брой: 101   1787   2Мария Захарова
говорител на Външното министерство на Русия

Убедени сме, че такъв светъл празник като Деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти. Това е изкуствено раздухван скандал, който при "правилна" обработка е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни.
Тези изявления са необосновани, възможно е да не се е доразбрало за какво ставаше дума. По време на пребиваването на президента Георге Иванов в Русия бяха направени изявления по тази тема. Никой в Русия - а на мен не ми е известно какво се е говорило в други страни - не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото за създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти.
В този случай става дума за македонските земи и то за македонските земи като за географско понятие.
Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно.
Възможно е това да е било неправилно изтълкувано, преведено или поднесено. Нашата позиция по този въпрос беше изложена много ясно. Смятаме, че би било целесъобразно сега да се съсредоточим върху обсъждане на въпросите на двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация.
                         БТА от ИТАР-ТАСС

 

Маша

Ех, Маша, Маша!
Няма такава провинция през 9 век с име Македония. Пък и Римската империя отдавна е в небитието, която е загинала още през 5 век. Но дори и тогава провинцията се е казвала Тракия. Нейната наследница от източната и част - Византия е с автохтонно гръцки говорещо население, но поради преселението в тези земи се настаняват огромни групи хора говорещи старобългарски език.
Къде си учила история? В някой съветски рабфак ли?
Да замажеш говната на Путин - просто не си способна. Няма как да стане с тези дрънканици.
Тука някой национални нихилисти се опитват да изкарат Българите като тъпанари. Но тъпанаринът е самият драскач на простотии. Защото измислянето на нации не е дело на руските хора. Това е пъклен план на комунистите, които не признават род, родина и историческа истина. В кретенизма си за световна пролетарска революция са измислени и украинската и белоруската и прочие национално определени републики. Там, където са стъпили тези национални нихилисти са се появили десетки нации, които са рожба на извратените им умове.
Но това не е за всяко празно канче, което да се проумее.

Руснаците винаги сами създават проблемите и после страдат от тях

Македонската нация те я измислиха. Също както и украинската. И какво стана? Кръв и страдания. Да не говорим изобщо за българската история след Освобождението и още по-малко пък за руската история след Октомврийската революция. А за "перестройката" да не споменаваме въобще! Объркани хора са руснаците. Но са наши братя и ние, дори и да не искаме това, гледаме със сълзи на очи от умиление на тяхното днешно възраждане и опитите им да се изправят на колене в калта, която сами си създадоха. Ние днес сме в Европа, защото още дори преди началото на "реформите си" руснаците ни изгониха с позорно предателство от необятните си пазари. Но винаги ще имаме обща съдба заедно с тях, от която не можем да избягаме дори и да искаме. Съжалявам ги. Нека сега да се съешават и съдружават колкото си искат там с турците или с китайците, вместо с нас, които сме им ужким братя някакви. Пожелавам им пълен успех в това. Що се отнася до нашата собствена българска съдба - тя е отдавна вече предопределена от тъпанарите, от които за съжаление се оказа, че се състои почти изцяло българската нация. Какво да правим сега? Тъпанари сме.

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"