24 Април 2024сряда14:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Защо всеки трябва да види "Варекай"

Учудване и преклонение пред майсторството на артистите на Цирк дьо солей се редуваха с бурни аплаузи и искрено възхищение

/ брой: 102

автор:Альона Нейкова

visibility 108

Дори тези, които вече са имали възможност да се насладят на някой от спектаклите на Цирк дьо солей, със сигурност са останали без думи след представлението "Варекай". Завладяващото шоу, чието название се превежда от един от езиците на циганите като "където и да е", започна няколко минути преди обявения час. Лек полъх от усмивки мина по лицата на вече заелите местата си с появата в залата на двама клоуни, които неусетно въвлякоха публиката в приказния свят на цирковото изкуство. Постепенно на арената започнаха да се качват музиканти и певци, без чието изпълнение емоцията на представлението не би била пълна. От специални отверстия на сцената избълва силен пушек, последван от изникването на странни същества. И когато лека полека мястото се изпълни с фантастични герои, от висините "падна" Икар, въвличайки присъстващите в бурен поток от приключения - едновременно невъзможни и невероятни.
Сред сенките на тайнствена гора, в пъстрия свят на приказни създания "Варекай" елегантно разкри на зрителите част от безкрайно ярката палитра на цирковото изкуство. Спиращите дъха летящи акробати, отхвърлящият законите на физиката човек велосипед, главозамайващият огромен обръч, немислимото соло с патерици (!), виртуозното жонглиране и грандиозната като замисъл и изпълнение "Руска люлка" са малка част от над двучасовия грандиозен спектакъл, който благодарение на "София мюзик ентърпрайсис" гостува в българската столица с пет представления през уикенда в зала "Арена Армеец".
Изключително пъстрите костюми на артистите и удивителните декори няма как да не впечатлят публиката. Но фактът, че всички трикове се изпълняват без обезопасителни въжета, разтърсва на съвсем друго ниво. Явно от Цирк дьо солей не искат да разрушават по какъвто и да било начин поезията на представлението и даряват публиката с истинска магия за сетивата. Учудване и преклонение пред майсторството на артистите се редуваха с бурни аплаузи и искрено възхищение. Канадската трупа при предишните си гостувания вече добави българския като още една чужда реч в репертоара си, богат с изпълнения на английски, френски, испански и така наречения цирков език. Този път клоуните говореха с по-дълги фрази от "Обичам те!" и произнесоха без грешка "малка червена кърпичка", предизвиквайки смях с фокуса си.
С всяка минута действието в спектакъла ставаше все по-динамично, по-сложно, по-високо, по-неочаквано... За да стигне до кулминацията, когато звучи вдъхновеният химн на преосмислената цел и новооткритото чудо, които са в основата на живота - "където и да е".


Снимка Орлин Николов/SME

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 213

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 202

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 235

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ