25 Април 2024четвъртък08:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политически трусове в Австрия

Предсрочните парламентарни избори се очертават да са най-ожесточените, твърдят политолози

/ брой: 103

visibility 54

Маргарита Самсарова
(специално за ДУМА от Виена)

След безпрецедентните в историята на Втората австрийска република президентски избори през 2016 г., определени като изборен трилър и продължили цяла година, страната сега явно я очаква гореща есен предвид насрочените официално предсрочни парламентарни избори на 15 октомври. Разпадът на широката управляваща коалиция, състояща се от двете големи традиционни партии - Австрийската социалдемократическа партия (АСП) и Австрийската народна партия (АНП), настъпи окончателно след внезапната оставка на 10 май на Райнхолд Митерленер като вицеканцлер, министър на икономиката и председател на АНП.
На пресконференция той обясни решението си с това, че иска да защити себе си и семейството си от мръсната кампания, разгърнала се срещу него от страна на съпартийци и медии. Новоизбраният председател на партията Себастиан Курц, сегашен външен министър в правителството на канцлера Керн от АСП, официално призова за предсрочни парламентарни избори, идея, която той лансираше в медийното пространство от известно време.
Кристиан Керн заяви, че цялата отговорност за разпадането на правителството лежи върху плещите на коалиционния партньор. Огорчението му от решението за предсрочни избори е разбираемо предвид сключеното през февруари след трудни консултации коалиционно споразумение, което засягаше решаването на важни проблеми като интегрирането на мигрантите и мерките за борба против безработицата. В тази връзка трябва да се отбележи и добрата комуникация между него и бившия лидер на АНП Райнхолд Митерленер. Преди време канцлерът дори обвини Курц, че не изпълнява ангажиментите, поети от коалицията.
До произвеждането на изборите коалиционните партньори се разбраха да реализират някои от проектите, набелязани в коалиционното споразумение. На пресконференция след избирането му за председател на австрийските консерватори Курц изрази желание за добра работа по организацията на новите избори с цел да бъде избегнат хаосът и за кратка предизборна кампания. Той от своя страна запази поста си на външен министър, но не пое този на вицеканцлер. На него бе назначен Волфганг Брандщетер, който е и министър на правосъдието.
Поемането на поста лидер на Австрийската народна партия от страна на 30-годишния Себастиан Курц се смяташе за чиста формалност, след като влиятелните министър-председатели на няколко провинции в Австрия от АНП, както и други висши партийни функционери не криеха и изразяваха публично подкрепата си за младия външен министър, който през последните две години редовно оглавява класациите за най-харесван политик в социологическите проучвания. При избирането му за лидер на Австрийската народна партия Курц постави редица условия, като всичките те се отнасяха до предоставяне на новия председател на неограничени правомощия при вземането на решения: свобода на действие по отношение на процедурата за назначаване на ръководни постове в регионалните организации, самостоятелност при определянето и предвижването на кандидатите за участие в избори, получаване на право на вето на решения на ръководния съвет на партията, еднолично определяне на кандидатите за министерските постове при евентуална победа на изборите. Всичките тези изменения бяха включени в писмен вид в устава на партията.
Себастиан Курц има

стремителна политическа кариера

която е необичайна за австрийските стандарти. Той става министър по европейските въпроси, интеграцията и външните отношения в правителството на социалдемократа Вернер Файман през 2013 г., когато е само на 27 години - най-младият външен министър в Европа. При поемането на поста той все още няма завършено висше образование, тъй като заради политическата кариера прекъсва следването си в юридическия факултет на Виенския университет. Курц започва да се занимава с политика от ранна възраст. Роден е във Виена, на 17 години става член на Младежката организация на Австрийската народна партия, а на 23 я оглавява. През 2009 г. е избран за председател на Младежката организация на АНП. Между 2010 и 2011 г. е член на Градския съвет на Виена. През април 2011 г. Себастиан Курц е назначен на новосъздадената длъжност държавен секретар по въпросите на интеграцията (част от вътрешното министерство). На парламентарните избори през 2013 г. е избран за депутат. От януари т.г. е действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Възприеман е като изгряващата звезда на австрийските консерватори. Съпартийци го определят като изключителен политически талант. Възлагат му надежди на предсрочните парламентарни избори да подобри шансовете на Австрийската народна партия, която подобно на Социалдемократическата партия се представи катастрофално - само около 11 процента подкрепа за кандидата й за президент, с което за първи път в историята на Австрия след Втората световна война на балотажа не се явиха представители на двете традиционни партии. Курц умело се възползва от вниманието на медиите.
Той бе един от първите политици след Партията на свободата, който разкритикува политиката на отворени врати на Ангела Меркел. Известен е с твърдия си курс по отношение на мигрантите и като един от най-острите критици в страната на турския президент Ердоган, призовавайки дори за спиране на преговорите с Турция за присъединяването й към Европейския съюз.

Другите за Курц

Отношението към него от страна на политическите представители на други партии е нееднозначно. След оставката на Райнхолд Митерленер и очакваното избиране на Себастиан Курц за председател на АНП лидерът на Партията на свободата, която продължава да води в социологическите проучвания, Хайнц-Кристиан Щрахе написа във фейсбук, че Курц е забил нож в гърба на Митерленер.
"Курц минава в политически смисъл през трупове, дори в редиците на собствената си партия. Това е алармиращ сигнал за неговите човешки качества", посочва Щрахе.
На журналистически въпрос какво е впечатлението му за Себастиан Курц Михаел Хойпъл, дългогодишният кмет на Виена и на федералната провинция Виена от Социалдемократическата партия, заяви в неговия специфичен стил: "В краткото време, което бе в общината, не сме се засичали често. Но си спомням за негов въпрос, отправен към мен във времето, определено за задаване на въпроси на кмета, дали не би могло да се намали възрастовата граница, след която даден човек може да получава орден. Тогава си помислих: Младежо, когато бях на твоите години, ордените въобще не ме интересуваха. Вълнуваха ме съвсем други теми. Но със сигурност може да се каже уважаван, квалифициран младеж."
Веднага след избирането му за председател на АНП Курц заяви, че планира да учреди "движение", което ще се нарича "Листата на Себастиан Курц - нова Народна партия", включваща нови политически лица. Очевидно е, че по подобие например на Еманюел Макрон във Франция чрез създаването на такова движение Себастиан Курц се опитва да разшири влиянието на партията си и да изведе консерваторите напред и дори, както някои се надяват, на първо място в предсрочните парламентарни избори.

Смени и в другите партии

Очаква се тази есен политическата надпревара да бъде изключително ожесточена. Основните партии, представени в парламента, като изключим Партията на свободата и НЕОС, имат нови лидери. Кристиан Керн смени Вернер Файман през май м.г. Себастиан Курц е четвъртият лидер на АНП през последните 10 години. Оставка, както самата тя посочи по здравословни причини, подаде тези дни и 48-годишната Ева Главишник, която оглавяваше Зелените от 2008 г. Последните месеци въпреки победата на издигнатия от нея и нейната партия успешен кандидат за президент Александер Ван дер Белен Главишник трябваше да решава сериозни вътрешнопартийни сблъсъци, които политолози смятат, че могат да доведат партията да падне под петте процента и да не бъде представена в парламента. Ръководството на партията избра за председател Ингрид Фелипе и за водач на листата на предстоящите парламентарни избори Улрике Луначек, евродепутат и заместник-председател на Европейския парламент - решение, което трябва да бъде гласувано на конгреса на партията през юни. Вътрешнопартийни дрязги не подминават и другите партии. Така след миналогодишната "гореща" зима сега Австрия е в очакване на "горещата" есен.


БГНЕС

Себастиян Курц е изгряващата звезда на австрийските консерватори

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ