28 Март 2024четвъртък19:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изолиран от света, Ердоган е не по-малко опасен

Балканите станаха разменна монета в отношенията между Вашингтон и Анкара и средство за намаляване на напрежението в двустранния диалог

/ брой: 103

visibility 16

Христо Попов

Турският президент се завърна с празни ръце и унизен от срещата си с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон. Капак на неуспешната визита бе грозният инцидент с побоя на мирни демонстранти пред резиденцията на турския посланик, приключил след намесата на местната полиция. В "Ак сарай", дворецът, който е 30 пъти по-голям от Белия дом, Ердоган заяви, че "Те (американците) нямат право да изолират Турция от механизма за вземане на решение по Сирия. Много скоро същите те ще чукат на врата, за да търсят помощ!". С оглед на мрачното и потиснато настроение на президента султан никой от репортерите не е посмял да попита на коя точно врата, от хилядата стаи на двореца, ще почука западният пратеник. Известно е, че  журналистическата професия в Турция е много рискова и за една грешна дума или въпрос  изпращат директно зад решетките.
Причината за лошото настроение на турския президент са и разногласията по ключови регионални въпроси с повечето съседни държави и отделно със суперсили като САЩ, Русия и ЕС. Едностранчивият и обикновено груб външнополитически подход на Ердоган не се възприема в политическите и дипломатическите кръгове дори и в страни, които се смятат за приятелски настроени към Анкара, като Саудитска Арабия и Катар. Според турски анализатори, този подход носи дивиденти на Ердоган само при вътрешната му употреба, но отслабва значително международните позиции на Турция. Резултатите от майските визити на Ердоган,  последователно в Китай и САЩ, са показателни за неговата ниска популярност извън пределите на Турция.
На международния форум "Един пояс, един път", известен повече като "Новият път на коприната", в Пекин на 14-15 май, присъстваха лидери от 29 държави. Мнението на анализатори е, че  протоколните срещи с някои от участниците са били кратки и формални и само са засили чувството за изолираност и самотност на Ердоган на форума. Големите надежди, че руският президент Путин ще прояви разбиране към неговите проблеми със сирийските кюрди, са се оказали напразни. Президентът на Руската федерация заявил, че няма намерение да прекратява диалога с военните формирования на сирийските кюрди при положение, че те воюват доста успешно срещу "Ислямска държава". Подобни надежди не са реалистични дори само поради факта, че ПКК не е включена в руския списък на терористични организации. Разочарован от резултатите от Китай, преди заминаването за Щатите, Ердоган отново демонстрира холеричния си темперамент и отправи гневно предупреждение към официален Вашингтон: "Ние или ще бъдем истински съюзници и стратегически партньори, или ще поемем по различни пътища". Последва незабавен отговор, че американската страна ще преразгледа използването на базата в Инджирлик с вероятност от прекратяване на договора.
Разговорът "тет-а-тет" между Тръмп и Ердоган, на 16 май т.г. е бил около 20 минути, след което диалогът е продължил между делегациите. От публикации за посещението може да се предположи, че Тръмп, като прохождащ политик, се е доверил на опита на своите предшественици Буш и Обама, като е казал на госта партнирайте с нас в Близкия изток, без самодейни и солови изпълнения в региона, в замяна ние (Щатите) ви подкрепяме в други райони на света, Кавказ, Централна Азия и особено на Балканите, където вие имате опит от времето на Османската империя. Впрочем, това са буквално думите на Буш-младши към амбициозния, но неопитен политик Ердоган в началото на столетието. САЩ имат свои планове в Близкия изток и конкретно по сирийската криза, в които на Турция е отредена в най-добрия случай второстепенна роля, позиция, която не съответства на мегаломанските претенции на турския президент. Предупреждението за евентуалното изтегляне от Инджирлик може и да не е политически блъф, защото Щатите отдавна планират да построят голяма военна база на територията на Кюрдската регионална автономия в Северен Ирак. Напоследък усилено се говори, че лидерите на автономията се готвят за обявяване на независимост и отделяне от Ирак.
На продължилата по-малко от три минути пресконференцията в Белия дом Ердоган заяви, че за Турция е абсурдна идеята за партньорство с кюрдските групировки Партия на демократичния съюз (PYD) и Сили за народна защита (YPG), защото с участието във войната срещу ИД кюрдите прикривали "сепаратисткия си национализъм". Турската позиция е категорично против кюрдска автономия в Северна Сирия. Въпреки че не успя да направи пробив по нито един от въпросите, за които бе дошъл, Ердоган определи посещението си във Вашингтон като "укрепващо дългогодишния съюз и стратегическо партньорство между двете страни".
След като изслуша с безразличие прочетеното изявление на Ердоган, американският президент не коментира сериозните разногласията по Сирия и споменатите кюрдски групировки, нито искането от турска страна за екстрадиране на Гюлен, обвинен от Ердоган като инициатор на неуспешния опит за преврат в Турция през миналата година. Тръмп отбеляза заслугите и големия принос на Турция за победата на Запада в Студената война и възможността заедно да посрещнат съвременните предизвикателства на тероризма. 
Разменените куртоазни реплики между домакин и гост на сбогуване не повлияха на оценките на политически наблюдатели за необичайно кратката среща на двамата президенти, като техните оценки варираха в диапазона от безполезна визита до политическо фиаско за Ердоган. Мненията им са единни, че визитата на Ердоган е една от най-неуспешните в историята на двустранните отношения.
Провалите на Ердогановата политика по Близкия изток въобще не е добра новина за балканските държави и особено за България. При липса на добра алтернатива в този район Анкара ще активизира политиката си на Балканите в тясно сътрудничество с Вашингтон, на основата на сходни интереси и  предвид общия регионален опонент - Русия. През последните месеци в американски медии широко се разгласява тезата, че настъпателната руска политика и пропаганда в Европа и конкретно на Балканите, отслабва влиянието и застрашава жизненоважни интереси на Запада. Мозъчни тръстове призовават Тръмп да предприеме бързи и адекватни действия и "САЩ да променят границите на Балканите, в противен случай Русия ще направи това!". Дали американският президент е повлиян от тези съвети не е ясно, но е факт, че нови американски военни подразделения и техника ще бъдат дислоцирани в Косово, в базата "Бондстийл". Вследствие на американската интервенция в бивша Югославия, в края на 90-те години, се появиха две мюсюлмански държавни формирования - БиХ и Косово, Македония или поне част от нея също е на път да се превърне в ислямизирана територия. Не е трудно да се досетим коя ще бъде следващата балканска държава, която ще бъде експериментален обект на "геополитически трансформации" по сценарий на отвъдокеански стратези. По някаква случайност и трите американски бази на наша територия се намират в близост до райони със смесено население, в които все по-рядко се чува българска реч.
Сравнителният анализ на турската външна политика към България по време и след Студената война показва, че няма съществена разлика в тази политика, дори в днешни условия тази политика е открито по-настъпателна с неприкрит антибългарски и антидържавен характер, въпреки членството ни в НАТО и ЕС. Станаха "обичайни", през 2-3 г., да се публикуват провокационни карти в турски медии, в които райони от Югоизточна България се включват в границите на "Нова Турция". Аспирациите на анкарските неоосманисти се увеличават и свидетелство за това е поредната провокативна карта, от края на миналата година, която "анексира" район от Бургаския залив до Западните Родопи! Нищо чудно на следващата подобна "карта" да бъде фиксирана цяла Източна Румелия. Преди години, казионни турски историци определиха Родопите като "древната люлка на турската култура". Подривните действия на Анкара по турцизиране и ислямизиране на отделни общности у нас придобиха системен и организиран характер, в които участват турски държавни и  религиозни институции (Дианет). С навлизането и разширяване присъствието на турския бизнес на българска територия симетрично се увеличава и броят на новопостроените джамии. Вследствие на целенасоченото ерозиране на българската държава и отслабване на нейната имунна система - държавни органи, армия, специални служби, България се превърна в незащитена територия, удобна за безпрепятствена дейност на радикални ислямистки емисари и организации и най-вече за турското разузнаване (МИТ).
Турция има военен, политически, икономически и разузнавателен ресурс да предизвика брожения, размирици или сериозен конфликт на етнорелигиозна основа във всеки подходящ момент, който съответства на нейните  интереси. Ако някому звучи успокояващо, Анкара има подобни позиции не само у нас, но и в страни от Западните Балкани. Защо не е използвала досега този ресурс  в България? Отговорът е само един, заради респекта от огромната военна мощ на Русия, исторически спомени за военни поражения и заради супер важните за Анкара търговско-икономически контакти с Руската федерация. Респектът от Москва не пречи на анкарските ислямисти да водят хибридна война срещу България.
След политическите промени в Европа,  Балканите станаха разменна монета в отношенията между Вашингтон и Анкара и средство за намаляване на напрежението в двустранния диалог при възникнали остри разногласия. Нека не се заблуждаваме, че наличието на американски военни контингенти на наша територия ще промени агресивната политика на Анкара спрямо България или че янките ще ни предпазят от турска инвазия. А, дано, ама, надали! За тях стратегическият партньор Турция е много по-важен от славянска България.

БГНЕС

Срещата между президентите на Турция и САЩ се състоя в момент на силно обтегнати отношения,
а продължи само 22 минути!
Това означава, че всеки от президентите е говорил около 10 минути, като се включи и преводът



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ