Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Глобус

Гадхайм - център на Евросъюза след "Брекзит"

Малкото селце с 89 жители се намира в провинция Бавария

Дума

30. Май 2017 , брой: 103   585   0Развяващото се знаме на Европейския съюз на площада на селцето Гадхайм в Бавария е единствената подсказка защо в това затънтено място са дошли медии от цял свят. Шепа къщи са се сгушили по хълмовете на този лозарски район в Южна Германия, където по полетата се издигат вятърни генератори, пише британският в. "Експрес".
През 2019 г., когато е предвидено да приключат преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз, 89-те жители на Гадхайм ще се окажат в географския център на Европейския съюз. Това сочат данните на Националния географски институт в Париж.
Повечето от тях са научили новината от радиото, каза кметът на близката община Файтсхьоххайм Юрген Гьоц. Гадхайм е твърде малко населено място, за да има кмет.
"Помислихме, че е първоаприлска шега", забавлява се кметът, който е седнал на маса в хотела на селото.
Жителите му обаче се гордеят с вниманието, което е привлякъл пасторалният им край, и вече са издигнали тъмносиньото знаме със звездите на селския площад.
"Съпругът ми винаги е казвал, че сме центърът на света", шегува се Инге Дик от Германската федерация на земеделците.
"Според местно поверие Господ целунал Земята веднъж, на мястото, където се намира Файтсхьоххайм. Част от него е и Гадхайм", разказва Юрген Гьоц, цитиран от медиите.
Жителите на Гадхайм дори са създали група в мобилното приложение за комуникации WhatsApp, за да привлекат вниманието върху селцето.
Най-изненадана от тях е чернокосата фермерка с изсечени черти Карин Кеслер - бъдещият център на ЕС след "Брекзит"-а е разположен в нейното поле с рапица.
"Жалко обаче, че се получи така заради "Брекзит"-а", казва тя, съжалявайки за решението на британците.
Според нея едно от основните предимства на ЕС е, че човек може да минава граница, без да го проверяват като с нея, когато отива във Франция през ваканцията си.
"Освен това баща ми е воювал във Втората световна война. Беше военнопленник във Франция. Има добри причини да ми харесва ЕС, който е създаден, за да обедини исторически врагове", обяснява тя.
Карин Кеслер с нетърпение очаква момента, в който "Брекзит"-ът ще стане факт, за да покаже на баща си знамето, което тогава ще се вее на полето й, за да обозначава центъра на Европейския съюз.
"Ако обаче британците размислят, също ще се радвам", цитира Франс прес думите й.
Центърът на тежестта на ЕС се намира в Германия от 1 май 2004 г., когато членовете на ЕС от 15 стават 25, сочат данните на Националния географски институт в Париж. Преди това е бил в Белгия близо десетилетие.
От 2004 г. обаче местоположението му на германска земя се сменя няколко пъти. Когато Хърватия се присъединява към ЕС през юли 2013 г., този статут се поема от баварското село Вестернгрунд, на около 60 км северозападно от Гадхайм.
С излизането на Великобритания селото губи този статут за голямо съжаление на кметицата му Бригите Хайм. Понеже откакто центърът е там, "в провинциалната столица Мюнхен знаят, че Вестернгрунд все още е част от Бавария", казва тя, въпреки че диалектът на жителите му и предпочитанията им към апфелвайн (ябълково вино) ги свързват повече със съседната провинция Хесен.
Около 6000 души от 93 страни, включително Австралия и Монголия, са подписали златната книга на общината, която от 2013 г. се съхранява на поляна с редица знамена - на общината, на окръга, на провинцията, на Германия и на ЕС.
"Мислехме, че всяка седмица тук ще се изсипват рейсове с китайски туристи. Не се случи", съжалява местният хлебар Кристоф Бибрих, който е измислил хлебчета във форма на обръч с един "пъп на ЕС" по средата.
Той подчертава, че местните жители и преминаващите туристи обичат да излизат на пикник на това място или да се разхождат пеша или с колело по пътеката, която свързва Вестернгрунд с предишния център на ЕС в община Меерхолц, на 15 км оттам, в провинция Хесен.
Жителите на Вестернгрунд и Гадхайм си пожелават едно нещо: следващия път центърът на ЕС да се измести заради присъединяването на нов член, а не заради напускане. "Брекзит"-ът е крачка назад, така не може да се продължава", смята Бригите Хайм.
И, "естествено, се надяваме, че Франция няма да тръгне по същия път...", казва тя.


Кметът на Гадхайм, фермерката Карин Кеслер и говорителят на селото


89-те жители на Гадхайм ще се окажат в географския център на Европейския съюз


Жителите на Гадхайм си пожелават едно нещо: следващия път центърът на ЕС да се измести заради присъединяването на нов член, а не заради напускане
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"