26 Април 2024петък20:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Кабинетът срина стратегията за наука

Дянковите следовници от ГЕРБ превърнаха документа от план за развитие в план за доубиване на изследванията у нас

/ брой: 103

автор:Велиана Христова

visibility 3060

Актуализираната стратегия за развитие на научните изследвания у нас до 2030 г., написана от екип на служебния министър проф. Николай Денков, на която толкова се радваше научната общност, отива на кино. Малки наглед промени в документа, направени от правителството на ГЕРБ-патриоти, го превръщат в негов антипод - от план за развитие на науката у нас той става план за доубиването й.
Оставяме настрана, че т.нар. стратегия е внесена в НС от кабинета "Борисов 3" почти инкогнито. Тя е огласена в сайта на парламента не на обичайното място сред внесените за разглеждане закони и други текстове, а е потулена в папка "Документи" на Комисията по образование и наука. По-важното обаче е какво е променено в проекта за стратегия, който ДУМА описа подробно в броевете си от 12 и 13 април т.г. Служебното правителство в края на трите си месеца мандат не успя да приеме стратегията и тя остана като спешна задача на новия кабинет, тъй като приемането на този документ до месец юни е предварително условие на Еврокомисията, за да тръгне оперативната програма на МОН в частта й за наука.
Във внесения в НС документ

е изваден гръбнакът на проекта


"Денков" и са оставени да се развяват като хвърчащи кръпки някаква брюкселска фразеология и някакви намерения, които стават напълно неосъществими без основата на стратегията. Тя бе подготвена като единен план за действие, с обосновани и взаимнообвързани елементи, които няма как да съществуват един без друг. Във варианта "Борисов 3" тази стратегия е срината, при това - с фарисейската подмяна на... две думи. В проекта "Денков" бе записано: "Показан е устойчивият спад в научното развитие на страната, като сред основните причини е отчетена липсата на последователна държавна политика (вкл. финансиране) за подкрепа на научните изследвания". И още: "Въпреки решението на Народното събрание в тригодишните бюджетни прогнози на страната, утвърждавани ежегодно от МС, не е залагано повишаване на публичното финансиране в сектора и реалната стойност за 2015 г. е 0.27%, повече от два пъти по-ниска от планираната". Естествено, в стратегията идваше плавното преодоляване на този драстичен основен проблем: "Настоящата стратегия предвижда следното повишаване на директното финансиране на НИРД от държавния бюджет по години" (от 0,38% от БВП през 2018 г. до 1% през 2025 г.).
В новия вариант констатациите за устойчивия спад и финансовите причини за него са заличени, а нататък четем: "Настоящата стратегия предвижда следното повишаване на директното финансиране на НИРД по консолидираната фискална програма по години" (процентите са същите). Неспециалистът може и да подмине мръснишкия номер със сменените две думички, но именно те подменят изцяло смисъла на стратегията. Защото "държавният бюджет" означава това, което държавата заделя за наука, докато  "консолидираната фискална програма" включва и европейските средства по оперативните програми. Т.е. Дянковите следовници в ГЕРБ направо казват, че държавата няма да увеличава парите за наука, а ръст ще има само от европарите, които ще дойдат по проекти (ако бъдат спечелени). Държавните разходи при това може дори да бъдат намалени - точно така впрочем си беше записано в тригодишната бюджетна прогноза на Владислав Горанов миналата година. Обяснимо е защо в стратегията сега са заличени всички текстове, в които се споменаваше държавният бюджет. 
Дали фарисеите от ГЕРБ вярват, че Еврокомисията няма да хване подмяната? Там отбелязват, че България е последна (преди Румъния) по държавно финансиране на науката и със сегашните бюджетни инвестиции от 0,25% от БВП (2016-2017 г.) на практика е в някакъв друг свят извън Европа, която дава за изследвания средно 2,1% от БВП. Не може науката да се издържа с европари, те са само допълнение към националните усилия за финансирането й, заявяват експертите на ЕК. Известна е мизерията, в която държавата държи научните ни институти от Дянково време насам. Известно е и това, че ЕК оценява високо някои български научни проекти, но както обяснява в писма до учените ни, не ги финансира, защото не е убедена, че българската държава издържа научните институти на необходимото за проектите високо ниво и че осигурява средства за съфинансирането им. Известно е също, че в партньорския одит през есента на миналата година за състоянието на науката и изпълнението на оперативната програма на МОН експертите на Еврокомисията

изрично препоръчаха да се увеличи ниското държавно финансиране

за изследванията у нас. Защото в цивилизования свят отдавна е категорично установено, че ръст на проектите има тогава, когато расте институционалното финансиране на научните организации. И обратно.
Ако от ГЕРБ си въобразяват, че може да се правят научни проекти, без държавата да издържа базовите научни институти, това означава или ментална недостатъчност, или специално изпълнявана поръчка за доубиване на науката в България. По-вероятно е второто, защото от стратегията е премахнат дори текстът, че "фондът за научни изследвания провежда всяка година конкурси за научни проекти с нарастващо финансиране от държавата". Ами че този фонд сега е сведен до 15 млн. лв. (7,5 млн. евро), докато сродните фондове в европейските страни дават над милиард евро за научни проекти! Отгоре на всичко от ГЕРБ са записали, че при проекти и от фундаменталната наука ще се спазва рамката за държавна помощ, която важи само при финансиране на фирми. Ерго - ще продължим да точим от фонда пари за "наши фирми", справка - скандалът от 2012 г. Дописани в стратегията са и някакви "предпринимачески университети" - извадени вероятно от някой наръчник на пазарните фундаменталисти. На практика стратегията ще вмени нови задължения за учените - по атестиране, оценяване и пр., но без пари. Познато. А е дописано и това, че вузовете и научните организации правят програмни бюджети, които всъщност са формални описания, поглъщащи време и труд и замъгляващи допълнително реалния недостиг на средства. Студенти пък, за да участват в науката, щели да искат това с проекти - а тях и насила не можеш вече да ги привлечеш към непрестижния у нас изследователски сектор.    
Проф. Румен Гечев, депутат от БСП, който е и оценител на проекти в Еврокомисията, вчера сподели, че германският университет в Люлебург (градче до Хамбург) вече трети път финансира събирането на учени от 19 университета от европейски страни, участващи в негов проект, който тепърва ще кандидатства за европари. Не се знае дали проектът ще спечели, но правителството на Германия финансира университетите за предварително събиране на участниците в проекти, за да бъдат те максимално добре подготвени. Е, кога български проект ще спечели срещу германския? Отговорът на проф. Гечев е точен - никога. Затова и спечелилите български проекти са кошмарно малко спрямо тези от другите страни.

Учените ще си останат със заплати на чистачки

България е страната с най-интензивното в ЕС  "изтичане на мозъци" в последните години. По брой на учените на глава от населението сме изостанали също до последните места в Евросъюза. Причината е вторият бич за науката у нас - мизерните заплати на учените. Вижте в интернет обявите за сервитьорки в сладкарница - 1500 лв. залата срещу 750 лв. за професор в БАН. Да беше виц, да се смеем, но то е реалност в Булгаристан. Доколкото ЕС изисква повишаване на броя на учените, стратегията трябва да посочи пътя за решаването и на този проблем - осигуряването на мотивирани и висококвалифицирани изследователи на фона на тежка демографска криза. Целта е броят на учените да достигне средното ниво за ЕС. Затова в стратегията се предвижда въвеждане на система за диференцирано заплащане на учените с два компонента: (1) основната работна заплата - с фиксиран размер за отделните научни длъжности, докторанти и постдокторанти и (2) допълнително материално стимулиране (ДМС), обвързано с конкретни научни резултати.
Тук просто ще цитирам какво бе записано по темата в стратегията "Денков" - всичкото е заличено във варианта, внесен от кабинета "Борисов 3" в НС:

Проект "Денков":
"Минималният размер на основната работна заплата за всяка длъжност ще бъде определян спрямо размера на средната работна заплата за страната за предната година, като заплатата за главен асистент следва да я надвишава. Необходимо е да се регламентират и минимални стойности за допълнителното заплащане за научна степен.
Средствата за това заплащане да бъдат осигурени като компонент от субсидията за съответната научна организация или университет в съответствие с броя учени на съответната длъжност, които отговарят на нормативно определените национални критерии за длъжността или научната степен. В случай че институцията определи по-високи основни заплати за определени длъжности, те не се осигуряват от държавния бюджет.
Вторият компонент - ДМС, ще зависи от резултатите от атестацията на организацията и на отделните учени, както и от реализирането на определени програми. За постигане на значим ефект е необходимо общата сума на втория компонент в национален мащаб да е не по-малко от половината от общата сума по компонент 1.
Средствата за втория компонент също ще бъдат осигурени от субсидията за съответната научна организация или университет. Организацията следва да осигури разпределението на ДМС според постигнатите от учените резултати.
Ежегодно включване в държавния бюджет на необходимите средства към субсидиите на съответните организации, осигуряващи заплащането на учените."

Всичко това е изчезнало от стратегията. Затова пък е добавена цяла нова "политика" - "Цялостно модернизиране на научната система, вкл. чрез провеждане на необходимите реформи". Без Дянков по дянковски. Нищо не са забравили и нищо не са научили. Всичко ще остане както досега, нищо няма да помръдне. Мизерията на науката ще продължи по формулата "Хранете се с проекти, продавайте се на улицата". Очевидно най-добрата реформа според ГЕРБ и Ко е науката да изчезне изобщо. Направили са си и стратегия за осъществяването на тази цел. Последният влак си отива, затъването ще е необратимо. Никакво развитие на България няма да има - ни обществено, ни технологично, защото без наука то е невъзможно.   


 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ