27 Април 2024събота02:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 37

1778 - УМИРА ВОЛТЕР, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ И ФИЛОСОФ (Р. 1694 Г.). Рожденото му име е Франсоа-Мари Аруе. Един от символите на епохата на Просвещението. Eвропейска знаменитост приживе и ползващ се с голямо влияние сред европейския интелектуален елит за епохата си. От внушителното му литературно наследство най-популярно е произведението му "Кандид".

1913 - КРАЙ НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912-1913). На тази дата е подписан Лондонският мирен договор между Османската империя и държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора). Претърпяла поражение, империята е принудена да отстъпи на съюзниците почти всичките си балкански владения (в т.ч. Македония, Албания, Епир, Косово, Санджак, Беломорска и Одринска Тракия). Договорът урежда създаването на албанска държава. Споровете между България, Сърбия и Гърция за подялбата на Македония остават нерешени и това води до избухването на Междусъюзническата война (юни 1913 г.).

1931 - ПОЛОЖЕН Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК НА СГРАДАТА НА СТУДЕНТСКИЯ ДОМ в София (дн. Национален студентски дом). Проектът е на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. През 1933 г. Студентският дом започва да функционира, макар сградата му да не е окончателно завършена. През 1996 г. е обявен за архитектурен паметник на културата. През 2002 г. денят на полагането на основния камък е обявен за Празник на Националния студентски дом.

1960 - УМИРА БОРИС ПАСТЕРНАК, РУСКИ ПОЕТ И ПИСАТЕЛ (Р. 1890 Г.). Носител на Нобелова награда за литература през 1958 г., която отказва с мотива, че е "незаслужено признание". Шведската академия обявява, че този отказ не променя валидността на наградата. Пастернак е известен най-вече с монументалния си трагичен роман за Съветска Русия "Доктор Живаго", издаден за първи път в Италия през 1957 г. В Русия е отпечатан през 1987 г.

1975 - ОТКРИТ Е ДОМЪТ НА СЪВЕТСКАТА НАУКА И КУЛТУРА В СОФИЯ. Създаден е на основата на Споразумение 213/22 май 1975 г. между правителствата на СССР и НРБ. През 1990 г. е преименуван на Руски културно-информационен център (РКИЦ), който и до днес заема важно място в развитието на руско-българското сътрудничество в областта на културата и образованието.

2001 - УМИРА ГЕОРГИ БОЖИЛОВ-СЛОНА, ХУДОЖНИК (Р. 1935 Г.). Заедно с Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Георги Бояджиев-Бояджана, Слона е един от художниците от т.нар. Пловдивска школа от 60-те. Приживе прави над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина - в СССР, Турция, Полша. Загива в автомобилна катастрофа на път от Бургас за Царево, където трябвало да присъства на откриването на своя изложба.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ