20 Април 2024събота06:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От пусто в празно

/ брой: 103

автор:Павлета Давидова

visibility 323

Някой помни ли откога България се бори с корупцията? През последните години толкова велики планове за борба с този вид престъпления се изговориха, че един да беше проработил, чудо щеше да е. За сметка на това мине се, не мине и излиза някой доклад, който констатира... липсата на каквито и да било резултати.
Вчера от БОРКОР заявиха, че никой не се бори с корупцията по висшите етажи на властта. Ако не знаете, това е специализирано звено, създадено от Бойко Борисов през 2009 г. с цел да противодейства на подобни законови врътки. Тогава Цветан Цветанов тържествено заяви, че се създава "национален модел за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, обединяващ усилията на всички държавни институции и гражданското общество". Елеонора Николова, която в момента се води и.д. шеф на звеното, е в БОРКОР още от самото му създаване. Малко нагло е да констатира, че има проблем сякаш току-що е паднала от небето, не е оттук и е за малко! Наблюдаваме подход "на парче", липса на управленска логика и последователност в стратегическите решения, сети се Николова. Тя се оплаква от постоянната промяна в законовите уредби, проличава и недоволството й от дублирането на функции.
Някой знае ли точната бройка на структурите, които уж борят и дебнат за корупционни схеми? Управленската немощ на ГЕРБ и колегите им законотворци опира само до създаването на нови и нови звена и институции. С всичко това се уреждат работни места на десетки чиновници и експерти, а резултатът, уви, си остава нулев.
Бившият вицепремиер Меглена Кунева уж си беше поставила за цел да прокара специален закон срещу корупцията. Анализатори се оплакаха, че документът ще доведе до допълнителен хаос и размиване на отговорности. От предварителните анонси на законопроекта така и не разбрахме какво толкова иновативно и гениално има в него. Колкото и приоритетна да беше борбата с корупцията обаче, на депутатите така и не им се наложи да дискутират възможните мерки за активизирането й - законът така и не влезе в пленарна зала.
ГЕРБ щели да внесат нов закон, чието заглавие подозрително напомня на Куневите напъни да влезе в историята. Дали гербаджиите са преписали от нея или са произвели поредния миш-маш от законови норми? Дали за пореден път няма да видим наливането на държавни пари от пусто в празно? Дали няма отново да се създадат структури на килограм, само и само да се "отметне" някаква законодателна дейност. Предстои да видим, а иначе всяка замесена институция ще продължи да ни залива с доклади каква велика дейност в свършила, но как някоя друга структура е попречила на ареста или дълготрайната присъда за виновните... Пусто им е в душите, но дали им е празно в портмонетата на корумпираните? А и на тези във властта, дето са им приятели и съекипници?
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ