23 Април 2024вторник23:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Черната кутия" в Пловдив отварят днес

За първи път участват тайвански артисти, които ще представят физически театър

/ брой: 104

автор:Пенка Калинкова

visibility 2136

Международният фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" ще се проведе от днес до 6 юни на няколко сцени в Пловдив. Театрални и танцови представления, майсторски класове и работни ателиета, срещи с ученици от елитни пловдивски гимназии - общо 16 са събитията, селекционирани от арт директорката на фестивала Слава Младенова, изпълнителен директор е писателят Недялко Славов. Както винаги, фестът разчита на партньорствата на община Пловдив, посолствата на Израел, САЩ, Белгия, Австрия, на Италианския културен институт, ЕГ "Иван Вазов", Драматичния и кукления театър в Пловдив, фондация "Пловдив 2019". Тази година към тях са се прибавили Националната фондация за култура и изкуства в Тайван, клуб "Петното на Роршах", новоучредената "Денс стейшън Пловдив", галерия "УПАРК".
За първи път ще гостуват тайвански артисти. Те ще представят физически театър - едната миниатюра показва борбата между доброто и злото в човешката природа, а другата - движението на тайванските студенти, които излязоха по улиците през 2014 г. и окупираха правителствени сгради, за да протестират срещу непрозрачните търговски споразумения между Китай и Тайван.
Откриването тази вечер на камерната сцена в Драматичния театър е с движенческия спектакъл "Джоузефина" на белгийска танцова компания, който е с награди от танцови фестивали в Канада, Мексико, Испания, Белгия. С интерес се очаква моноспектакълът на Яфит Леви от Израел - монодрама, базирана върху живота и творчеството на известната мексиканска художничка Фрида Кало. На 6 юни закриването ще бъде със спектакъла на "Театроперсона" от Италия "Вечерна сянка", вдъхновен от живота и работата на големия скулптор, живописец и график Алберто Джакомети.
В рамките на фестивала ще бъде показан и театралният спектакъл по Маргьорит Дюрас "Очи сини, коси черни", постановка на Ирена Иванова,  участват актьорите Дария Митушева и Николай Марков. Пловдивската танцова компания "РАРА АВИС" ще изследва връзката между българския фолклорен танц и съвременните танцови техники. С две думи - започва празник.


"Вечерна сянка", посветен на художника Джакомети


"Пуши като мъж", посветен на Фрида Кало

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ