20 Април 2024събота03:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сергей Станишев:

Заради ГЕРБ затъваме в кризата

БСП готова с икономическа програма, в която залага 6% годишен ръст на БВП, достигане на 75% от средните доходи в ЕС и спиране на продажбата на "Булгартабак"

/ брой: 108

автор:Мая Йовановска

visibility 1157

България все повече затъва в кризата и това се дължи на политиката на правителството. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев при обсъждането на проекта на левицата за икономическо развитие на страната, озаглавена "За стабилна и динамична икономика. По думите на Станишев, докато други страни се оттласнаха от спада, то за последните 20 месеца кризата у нас се е задълбочила благодарение на вътрешната политика на правителството. Той заяви, че управляващите работят в интерес на монополите. По думите на Станишев държавата се нуждае от предсказуемост, а не от непрекъснати експерименти.
Според бившия премиер кабинетът няма да извърши нито една съществена реформа. По думите му правителството няма да се справи и с изпълнението на критериите, заложени в стратегия "Европа 2020". Лидерът на левицата каза още, че са необходими спешни мерки за спасяване на икономиката, защото реалната ситуация, в която се намираме, е депресия. Необходимо е да се гарантира икономическо развитие на страната, но то да е социално ориентирано, каза Станишев.
Програмата на левицата е с краен срок 2020 година. В управленския проект, който все още е отворен за предложения, се предвижда увеличение и поддържане на икономически растеж средно на година не по-малък от 6% от БВП. Това за периода на следващите десетина години означава нарастване на БВП с 80 на сто. Левицата залага в стратегията и увеличаване на стандарта и качеството на живот на българските граждани. Целта е средните доходи да достигнат 75% от средните за ЕС.
Сред предложените от левицата мерки са незабавно изплащане на дължимото от държавата на бизнеса, разбиване на монополите и картелите, увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната за страната и незабавна актуализация на пенсиите. Другото предложение е рязко засилване на държавната регулация върху цените на тока и другите монополни доставки. От левицата смятат, че трябва да бъде спряна приватизацията на "Булгартабак холдинг", ВМЗ и миноритарните дялове от електроразпределителните дружества. Изпълнението на спасителните мерки на БСП ще изисква осигуряване на около 2 млрд. лв., които може да бъдат осигурени чрез възстановяване на нормалната работа на приходните агенции и достигане на нивата на събираемост от 2008 г.
В стратегията се предвижда още анализ на приватизацията и незабавни санкции при неизпълнение на приватизационните изисквания. Левицата залага в програмата си изграждане и на АЕЦ "Белене" и 7 и 8 блок в "Козлодуй". Предвижда се и окончателна забрана за приватизация на енергийни обекти за пренос и разпределение на енергия и спиране на вече започнали процедури.
Левицата вече представи социалната си програма, а другата седмица ще огласи идеите си за съживяване на образованието. Като цяло БСП ще изготви общо 18 подобни стратегии за всички области от живота и стопанството. По повод смисъла и целта от изготвянето на такива програми депутатът от левицата Корнелия Нинова обясни, че те ще бъдат приложени на практика още от октомври чрез местното самоуправление.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ