26 Април 2024петък17:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чак през 2024 г. 2% от БВП ще отиват за отбрана

КСНС реши до 20 юни да е готов анализът за развитие на сектор "Сигурност", както и разпределението на ресурсите за следващите пет години

/ брой: 104

автор:Павлета Давидова

visibility 111

Едва през 2024 г. ще може 2% от БВП да отиват за целите на отбраната, стана ясно след вчерашния КСНС, посветен на националната сигурност и свикан от президента Румен Радев. Разработването на конкретни планове за ускорена реализация на проектите за модернизация, както и плановете за поддръжката на техниката до замяната й с нови образци е друга задача, която бе поставена след вчерашното заседание на "Дондуков" 2. Имаме амбициозната цел тези планове да бъдат разработени до 30 юни т.г., подчерта държавният глава. До края на годината трябва да се разработи национален план как финансирането на отбраната да достигне заложените проценти от БВП.
След 4-часов КСНС президентът изрази удовлетвореност, че участниците са се отнесли изключително отговорно и конструктивно. Обединихме се около схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства, обясни той. Президентът подчерта, че основен приоритет е защитата на националната сигурност. Затова трябва да се вземат мерки за доокомплектуване на състава, за издигане на мотивацията и престижа, даване на приоритет на сектор "Сигурност". Радев подчерта, че е необходимо да се разгърнат проектите за модернизация, включително да се търси и ускорената им реализация. КСНС смята да подсигури поддръжката на техниката и оборудването до изтичането на техния ресурс и замяната им с нови образци.
Стратегията за национална сигурност вече не съответства на съвременната среда за сигурност и предстои да бъде актуализирана и усъвършенствана до края на 2017 г., за да отговори на съвременните предизвикателства, обобщи Радев. Той добави, че участниците в съвета са подкрепили и актуализирането и усъвършенстването на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за управление и защита на националната сигурност, както и включените в нея държавни органи и структури.
На съвета е постигнато съгласие за актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, касаеща сигурността. Решено е до 20 юни да бъде изготвен анализ и предложения за перспективите за интегрирано развитие на сектор "Сигурност". Дотогава трябва да бъде разписано и разпределението на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 години. Плановете за модернизация на армията трябва да бъдат изготвени до края на юни. КСНС е приел, че трябва да се разработят и конкретни мерки за попълване на недостига от личен състав в сектор "Сигурност". Ще се набележат и идеи за повишаване на квалификацията, мотивацията и престижа на заетите в сферата. Това трябва да бъде наш водещ приоритет, настоя президентът.
След заседанието Радев подчерта значението на пълноценното участие на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор "Сигурност". За него е важно и приемането на програми за индустриално сътрудничество, свързани с проектите за модернизация.



Снимка Благовеста Цветкова

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ