18 Април 2024четвъртък12:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП поиска оставката на Главчев

Председателят на парламента не наказва депутатите, които отправят лични нападки и оскърбителни думи, подчерта Корнелия Нинова

/ брой: 105

автор:Юлия Кулинска

visibility 47

"Внасяме подписи за оставка на г-н Главчев, като председател на НС, защото грубо нарушава правилника и не си изпълнява задълженията. Той е проводник на езика на омразата, разделението и скандалите, които ГЕРБ налагат в обществото". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Тя обясни, че НС не работи, защото кабинетът и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. "В същото време законите, които внасяме, не се гледат нито в комисия, нито в зала. През това време ГЕРБ чете декларации, пълни с омраза и конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ. Лицемерно искат национално съгласие, но умишлено вкарват разделителни линии и провокират скандали. Даже официално обявиха, че имат радикално крило в ГЕРБ", изтъкна Нинова. Тя цитира стенограми с изявления на управляващите, според които БСП е: "небългарска политическа партия", "клахте българите, както и турчин не ги е клал", "дано не се повтаря никога повече управлението на БСП, което представлява утопията на властта". Твърди се, че ние нямаме право да говорим и да бъдем съдници, т.е. отнема ни се и думата, припомни Нинова. По думите й вчера  от трибуната на НС са прозвучали думи като "безродници", "убийци", "кръв". "Този език на омраза и разделение се насажда от ГЕРБ. Това е отношение не само към БСП, а към 1 000 000 българи, които представляваме тук", подчерта Нинова.
Лидерът на левицата заяви, че председателят на парламента би трябвало да е пръв между равни, но това не е така. Според правилника на НС г-н Главчев трябва да вземе отношение и да накаже депутатите, които отправят лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било, подчерта Нинова.
Реакцията на социалистите дойде след обидна декларация, прочетена от депутата от ГЕРБ Спас Гарневски. Вашата партия може да спечели избори или само в Северна Корея или в Сибир, обърна се към социалистите той. "Докато яздихте черния жребец на мегдана и се изявявахте в ролята на Жана Дарк с победно копие в ръка, докато плашехте народа, че ще бъдете следващият премиер, Бойко Борисов заяви: "Радвам, се че най-накрая и социалисти разбраха, че България има наследени от доста десетилетия тежки проблеми", заяви Гърневски. Според него БСП се отличавала с арогантност, наглост, демагогия, двуличие, грабителство, а най-безспорните й качества били кръвта и насилието. Гърневски нарече членовете на БКП безродници и убийци, а синовете им - грабители на държавата. Внучетата им днес от лявата страна в залата на НС пък демагогски проповядвали социална справедливост, морал и нравственост.
Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев не му остана длъжен. "18 души от депутатите ви са били членове на БКП. Вдигнете ръце. Защо се криете", призова мнозинството той. Кутев подчерта, че той и Корнелия Нинова никога не са били в БКП, обаче Бойко Борисов и Цецка Цачева са членували. Кутев попита защо Гърневски праща БСП чак в Сибир. Миналия петък не съм говорил за лагерите, както не съм говорил за безочието на хората, които сменят по пет политически сили, заяви Кутев.

снимка Благовеста Цветкова

Кутев напомни, че 18 от гербаджийските депутати, както и премиерът, са били членове на БКП


ГЕРБ да дадат проста на патриотите, призова лидерът на левицата

ГЕРБ могат да дадат председателството на НС на патриотите, достатъчно са им "клекнали" за всички други министерства и постове, коментира Корнелия Нинова. "Какво правят с обещанията, които даваха в предизборната кампания за увеличаване на заплати на учители? Нищо такова не се случва", посочи тя забравените ангажименти на патриотите.
"Знаете какво представлява председателският пост в парламента. Председател, който няма мнозинство в залата, не може да проведе нито една политика на партията, която представлява. Ако стана шеф на НС, ще бъде принудена да подписвам законопроектите на ГЕРБ и на влизане, и на излизане от залата. С моя подпис трябва да се приемат решения, срещу които ние сме категорично против", заяви Нинова, като за пореден път обоснова отказа си да оглави НС. "Този въпрос приключи. Този спор го водихме един месец. Първо беше за министерски кресла, после за председателско място. Не, Борисов, ние сме ви алтернатива, не сме част от статуквото и от това мнозинство", обърна се тя към премиера.
Коментарът й дойде след думите на Димитър Главчев, че "всички тези несгоди биха си ги спестили, ако г-жа Нинова беше приела председателския пост, но тази хипотеза смятаме за пропусната засега". "Предварително не може да се знае текстът на декларация от името на парламентарна група. Ако при такова изявление отнема думата, ще означава, че има мракобесие от моя страна, потъпкване свободата на словото", оправда се Главчев. Според него, като се изключат декларациите от името на група, тонът в залата, е балансиран и коректен.

Според Марешки в парламента мнозинството е на БКП

И сега в парламента мнозинство има БКП, заяви лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки. По думите му в пленарната зала са бледите копия на истинските  комунисти, които са изградили държавата. 27 години се краде и не може да бъде откраднато изграденото през тези години, обясни той.  Марешки призова освен икономическия конфликт в декларациите за конфликт на интереси да бъдат записани и хомосексуалните зависимости и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества. Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости, настоя той. Според него така щяло да се разбере кой защо гласува за определен закон. Абсолютен цинизъм е такива хора да се подвизават във властта, а някои от тях - и в НС, уточни Марешки. Надявам се тези хора сами да се разпознаят в декларацията на Антон Кутев от миналия петък или тихомълком да напуснат НС, допълни той. 


 

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ