Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

БСП не подкрепи в три комисии Закона за концесиите

ГЕРБ обаче успя за си прокара спорния законопроект, с леки поправки

Мая Йовановска

2. Юни 2017 , брой: 106   797   0Депутатите от "БСП за България" в три парламентарни комисии не подкрепиха внесените в Народното събрание поправки в спорния Закон за концесиите. Още в първите дни, след като стана президент, Румен Радев наложи вето на закона, като един от мотивите му бе, че "законът въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес". Поправките, които са почти козметични, бяха внесени от група депутати от ГЕРБ и незабавно са разпределени за гледане в парламентарните комисии. Първо спорният законопроект бе одобрен от мнозинството в правната комисия още преди ден. Даже не е ясно дали е спазен минималният необходим срок за запознаване с текста на законопроекта от членовете на комисията. Вчера на съвместно заседание на енергийната и регионалната комисия законопроектът отново е приет от мнозинството. Против са гласували депутатите от "БСП за България". От левицата възразиха срещу бързото придвижване на закона. Депутатите от БСП имат сериозни критики към него, включително към сроковете на концесионните договори.
Мотивът на ГЕРБ да вкара бързо закона е, че с него се приемат задължителни директиви на Европейския съюз, с което ние закъсняваме. В новия вариант на закона има само леки промени. Като максимална продължителност за държавните концесии е заложен срок 35 години, но остава и вариант за удължаване чрез понятието "максимален срок", определян от възложителя на концесията. Решението за това обаче ще трябва задължително да се взема от Народното събрание. За общинските концесии максималният срок е 20 години. За по-дългите се изисква одобрение с 2/3 от гласовете на общинския съвет, а ако срокът е над 35 години - от парламента.
Проектът предлага концесиите да се възлагат от министрите и кметовете, но Министерският съвет и общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения. Новото в сравнение със сега действащия закон са и процедурите за концесии. Освен открита се въвежда още състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"