23 Април 2024вторник20:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП:

Децата са изправени пред риск от социална изолация, бедност и неграмотност

/ брой: 106

автор:Юлия Кулинска

visibility 664

Децата на България са изправени пред риск от социална изолация, бедност и неграмотност. Това заяви депутатът от "БСП за България" Весела Лечева в декларация, посветена на Деня на детето. "Броят на бедните българчета е 380 хиляди, или 32%. 50% от децата не ходят на почивка, 43% не спортуват, 33% нямат подходящо място за учене. За 35% от малчуганите покупката на книга е невъзможна, а 31% не могат да си позволят ежедневно плод или пресен зеленчук", алармира Лечева.
"Само през учебната 2015/2016 година 16 000 деца са отпаднали от образователната система. Не е гарантирано адекватно тяхното здравеопазване. "За последните 10 години дори не се води статистика колко младежи са починали от употреба на наркотици. Заболеваемостта от активна туберкулоза сред децата до 17-годишна възраст е 14,4 на сто хиляди", отбеляза социалистката.
"Да подкрепим въвеждането на Детската гаранция, която ще гарантира правата на децата за адекватно здравеопазване, образование и прехрана. Скандално е, че има деца, които си лягат гладни, които не могат да отидат на детска градина и да получат достъпно здравеопазване. Детската гаранция означава европейски фонд като част от Европейския интегриран план за борба с детската бедност", призоваха депутатите от "БСП за България".
"Нека да гласуваме в следващия държавен бюджет 4% от БВП да отидат за образованието. Да въведем 1 учебник на предмет и така да освободим средства на семействата за здравословна храна, спорт и култура за децата. Да насочим  пари от бюджета към държавните и общинските училища, за да гарантираме качествено образование за всяко дете, независимо от финансовите възможности на родителите му", категорични са социалистите.

Снимка БГНЕС

Малчуганите от цялата страна празнуваха вчера Международния ден на детето. В Пловдив имаше разнообразни работилници, които приканяха малките да разкрият неподозираните си таланти

В ДАЗД са регистрирани двойно повече случаи на насилие към деца

Случаите на насилие между и сред деца се регистрират много по-коректно през последните години. Това заяви в телевизионно интервю по повод 1 юни Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето. "Вие имате възможност да проследявате една много по-впечатляваща статистика, което ми дава много по-сериозен ангажимент в намесата в такива ситуации. Ако до миналата година сме говорили за едва 1500 случая на насилие сред деца, през последната година отчитаме 3500 случая в нашите отчети", коментира Кънева. Според нея това не означава, че насилието е скочило двойно повече. Означава, че ние вече не сме толерантни и не го покриваме. Означава, че наистина признаваме, че трябва да работим за това.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ