19 Април 2024петък08:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Само 33% от кандидатите на БСП за депутати са били жени

Налага се впечатлението, че женското присъствие е абонирано за втората половина на всяка листа, обобщи Атанаска Тенева

/ брой: 107

автор:Павлета Давидова

visibility 561

Трайна тенденция за по-малкия брой дами кандидати за депутати отчете в доклада си зам.-председателят на Обединението на жените социалистки и член на ИБ на БСП Атанаска Тенева. Вчера националният съвет на социалистките проведе заседание, на което бяха обсъдени резултатите от отминалите парламентарни избори. От 463 регистрирани кандидати, жените са 154, или 33%, което е констатация, тенденция и предизвикателство пред дейността на Обединението на жените социалистки. Общият извод, който можем да направим, че в количествено отношение, както и в подреждането на листите, не можем да сме удовлетворени от присъствието на жените в листите на "БСП за България". Налага се впечатлението, че женското присъствие е абонирано за втората половина на всяка листа", обобщи Тенева.
Членът на ИБ на БСП припомни, че от избраните 80 народни представители от коалиция "БСП за България" жените са 15. Две от тях идват от гражданската квота - журналистката Елена Йончева и актрисата Нона Йотова. Общият процент на дамите народни представители в 44 НС е 21%, в групата на левицата женското присъствие е 18 процента.
Нито една дама не е избрана за депутат в 18 области, стана ясно от доклада. Само Хасково е с две жени депутатки. Тенева похвали структурите в Габрово, Силистра, Сливен; Перник има паритет между жените и мъжете в листите - там има 50-процентно присъствие на жените в листите. За сметка на това Видин бе посочен като негативен пример. По думите на Тенева листата там е била крайно небалансирана - от осем души има само една жена и тя е на седма позиция. В русенската и в старозагорските списъци жени има чак на шесто място. Благодарение на своите лични, професионални и политически качества жените се представиха достойно в предизборната кампания, отчетоха дамите социалистки. Те отбелязаха, че личностните качества са изключително важни, затова е необходимо за изборните постове да бъдат издигани квалифицирани кадри.
Жените в партията са се включили активно в кампанията и за тези парламентарни избори, повече от половината от членовете на секционните избирателни комисии са дами, стана ясно на заседанието.
Няколко часа социалистките дискутираха какво могат да направят за утвърждаване и подобряване на публичния образ на жените като политици и експерти. Истински дебат се получи и по темите, които трябва да бъдат приоритет на женските организации, на общинските и на регионалните структури на БСП и на обединението. Бяха набелязани и инициативи, които да бъдат подети като национална кампания.


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ