23 Април 2024вторник17:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак ни плашат с края на света

Не зловещата планета Нибиру, а човекът ще предизвика апокалипсис на Земята

/ брой: 108

автор:Галина Младенова

visibility 2400

Миналата седмица се появиха съобщения, че бразилският сенатор Телмарио Мота предупредил колегите си в сената, че ще се промени гравитационното поле на Земята и две трети от хората ще загинат. Мота заявил, че получил информация от сигурен източник, че през октомври Земята ще бъде разтресена от страшни природни катаклизми, а след тях ще настъпят студ, глад и ужасни болести. Причина за края на света щяла да бъде тайнствената планета Нибиру. Всъщност бразилският сенатор повтаря появилите се още в началото на годината съобщения, че към Земята се приближава зловещата планета Нибиру, способна да предизвика немислими катаклизми. Авторите на тези новини се позовават на анонимни "учени" и "специалисти". Подобни съобщения се появяват със завидна периодичност.
Краят на Земята през 2017 година предсказаха Дейвид Мит, магнатът Робърт Уичину, който дори уточни, че вече си строи бункер. Той например е убеден, че Нибиру е способна да създаде на земята истински ад, в който ще изгори всичко живо.
Човечеството отдавна го плашат с Нибиру и всяка година ни обещават край на света. Според привържениците на тази теория въпросната планета се намира или между Марс и Юпитер, или пък чак зад Плутон. Авторите на сайтовете за Нибиру със завидна точност описват размерите на загадъчния обект - той е точно 5 пъти по-голям от Земята. Но всеки, който поне веднъж е надниквал през телескоп, знае, че не е толкова трудно да се разгледа всеки обект с диаметър от един километър, намиращ се между Марс и Юпитер. Далечният Уран също се вижда в телескоп. С други думи, ако планетата действително съществува, то отдавна да са се появили подробни снимки на нейната повърхност, да се проведат изследвания на нейния състав и така нататък.
Съществува и още едно твърдение - съществуването на Нибиру се потвърждавало от аномалии в орбиталното движение на Земята и другите планети в Слънчевата система. "Специалистите" по Нибиру също така твърдят, че на всеки 3600 години "планетата убиец" се появява в пределите на Слънчевата система. Има и версия, че в Слънчевата система съществува не една звезда - Слънцето, а две, и именно около втората невидима неутронна "тъмна" звезда се върти Нибиру. Неутронните звезди се образуват в резултат на гравитационен колапс на масивни обикновени звезди и се отличават с невероятно голяма плътност. Лъжичка "неутронно" вещество би тежала повече от материята, от която се състои Луната.
Още една особеност на такива звезди е силното магнитно поле и рентгеновото лъчение. Просто е невъзможно да не бъде забелязан такъв мощен източник на небето, особено на сравнително неголямо разстояние. Най-близката до Земята известна неутронна звезда се намира на 400 светлинни години. Ако такъв обект съществуваше в пределите на Слънчевата система, то на Земята не би могло да съществува нищо живо.
И въпреки всички тези научни факти, легендата за тайнствената планета продължава да занимава човечеството. Всъщност Нибиру има доста красива история на произход. Смята се, че първият, който е подарил на света подобна история, е американският писател Закария Сичин, изучавал шумерски клинопис. Неговите преводи не се възприемат сериозно в научните среди, но поради красивата и пълна с тайни история те се ползват с популярност сред хората.
Преди приблизително 6000 години на територията на Месопотамия внезапно се появила високоразвита цивилизация, която притежавала не само високи технологии, но и силно развита социална организация с монархична форма на управление, законодателна и изпълнителна власт, своя религия и морални ценности.
Шумерската цивилизация била основоположник на математическата система за изчисление, която използваме и до днес. Шумерите имали шестнадесетична система на изчисление, познавали геометрията, решавали уравнения с няколко неизвестни, използвали деление и умножение, изчислявали корен квадратен от числата. Шумерите решавали и стереометрични задачи, които са свързани с изчисляването на обема на различни пространства и тела. Било развито и чертаенето.
Шумерите имали знания за структурата на Слънчевата система. Те съставили подробно описание на всички планети в Слънчевата система. Учудващ е фактът, че според знанията им нашата система се състои не от девет, а от десет планети, като десетата - Нибиру, е разположена в противоположна посока спрямо другите. Нибиру е огромна пламенночервена планета, с много изтеглена и наклонена елиптична по форма орбита, притежаваща няколко спътника. Приблизително на всеки 3600 години Нибиру преминава покрай Земята, след което отново изчезва от полезрението.
За съществуването на тайнствената десета планета в Слънчевата система се споменава все по-често напоследък в медиите. Калифорнийският учен Джоузеф Брейди още през 1972 г. установил, че една планета влияе върху гравитацията на елиптичната орбита на Халеевата комета. Според изчисленията му Нибиру е 5 пъти по-голяма от Земята, чиято орбита е 3 пъти по-отдалечена от нашето светило от орбитата на Нептун.
През 1983 г. откритието на учения Джоузеф Брейди се потвърждава и от НАСА, твърдят любителите на уфологията. Доказателство за съществуването на Нибиру били дали данните, получени от инфрачервения спътник IRAS, изстрелян през същата година. Учените направили извода, че това или е планета колкото Уран, разположена на разстояние от 4 до 7 млрд. км след орбитата на Плутон, или е "тъмна звезда", отдалечена от Слънчевата система на 80 млрд. км. Най-вероятен е първият вариант, тъй като напоследък се наблюдават аномалии в орбиталното движение на някои планети от нашата Слънчева система. Самите учени обаче бързо опровергаха тези "новини". През 1983 г. бяха открити множество инфрачервени източници от сателита на НАСА IRAS (Infrared Astronomy Satellite), но нито един от тях не беше Нибиру, Планетата Х или въобще обект от Слънчевата система, уточниха те. Първоначално много от новооткритите 350 000 източника на инфрачервена светлина бяха неидентифицирани. След това обаче бяха проведени допълнителни наблюдения и проучвания - обектите се оказаха далечни галактики. Но тъй като първоначално не се знаеше кое какво е, веднага тръгнаха слухове за десета планета, които по-късно така и не бяха потвърдени.
Планета Х е обозначението, което получава всяка новооткрита планета, преди да бъде потвърдена със сигурност. Така са били наричани първоначално Плутон и Ерида. А ако планетата не бъде потвърдена, никога повече няма да чуете за нея.
Така че не търсете научни потвърждения за съществуването на Нибиру - такива няма. Както няма и никакви данни за ужасяващите пророчества за края на света. Експертите от НАСА неведнъж са обявявали, че всички подобни пророчества не са нищо друго освен фантазии. Специалистите са категорични, че планетата Нибиру е просто интернет-мистификация. Астрономите твърдо заявяват, че няма никакви фактически основания за мрачни прогнози, тъй като ако Нибиру или планетата Х наистина съществуваха и приближаваха Земята, те щяха вече да се виждат с невъоръжено око.
Всяка година се намира някой "учен" или "специалист", който да ни предрече скорошна гибел. И въпреки това светът продължава да съществува. Между другото първото споменаване за края на Земята датира от 2800 година преди нашата ера. На плоча, намерена на територията на Месопотамия, учените успели да прочетат следните думи: "...Имам чувството, че светът преживява последните си дни. Навсякъде царят подкупите и корупцията...".
След това предсказанията за "края на света" не спират - апокалипсиса го предричат поне веднъж на столетие. Но от 1999 година тези пророчества се появяват почти всяка година. За "най-точната" дата, "прочетена" в календара на майте, се смяташе 21.12.2012 година. Но човечеството оцеля и тогава и за пореден път "краят" бе отложен. Сега - до октомври 2017 година.
Ясно е, че не Нибиру ще унищожи човечеството. Но животът на Земята наистина е заплашен. Достатъчно е да погледнем около нас - зимите, когато ги има по нашите ширини, се оказаха ужасяващо студени, а летата буквално ни изпържват. Връхлитат ни невиждани в Европа бури, торнада, наводнения. По оценки на експерти, в близките 20 години ще се наблюдава увеличение на честотата на опасните метеорологични явления четирикратно. Например към момента броят на такива явления в сравнение с 1960 г. се е увеличил няколко пъти. И вината за това не е тайнствената планета Х. Причината е в човешката дейност. Ето защо решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да извади страната си, която е сред най-големите замърсители в света, от Парижкото споразумение за климата е толкова тревожно.
Добре би било да си припомним в тази връзка една индианска мъдрост: Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде хваната последната птица - едва тогава ще разберете, че не може да ядете пари.


Специалистите са категорични, че планетата Нибиру е просто интернет-мистификация


Но пък човешката дейност, превърнала Земята ни в огромно сметище, е видима

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ