19 Април 2024петък04:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Енрике Салом:

Време е ЕС да разбере, че са необходими реформи

Нито един от петте плана в "Бялата книга" за Европа не е работещ, смята заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

/ брой: 108

автор:Павлета Давидова

visibility 31

Енрике Гилермо Салом е испански политик. От 2009 г. е член на Европарламента и представлява Испанската социалистическа работническа партия. Заместник-председател е на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, председател на Глобалния прогресивен форум


"Трябва да дадем на хората усещането, че принадлежността към плуралистично общество, това да си част от ЕС, е много по-добра от всяка друга политическа възможност"


"За съжаление понякога чувстваме, че солидарността на всички членове на ЕС не е толкова силна"


- Г-н Салом, тук сте за дискусия, посветена на бъдещето на Европа и организирана от председателя на ПЕС Сергей Станишев. Кои са пътищата, пред които са изправени Европа и Европейският съюз?
- Намираме се в много трудна ситуация, но в същото време положението е и много обещаващо, ако успеем да овладеем ситуацията. Трудностите идват от "Брекзит" - за първи път имаме член на ЕС, който е решил да напусне съюза. Освен това има и приток на бежанци и мигранти, а създалата се ситуация показа, че солидарността в Европейския съюз не е толкова силна. Все още се възстановяваме от икономическата криза, има голяма безработица сред младите хора, особено в някои страни от ЕС. Усеща се разделение в ЕС заради различни проблеми. В същото време светът също се променя. Новият президент на САЩ Доналд Тръмп показа, че ще поеме по по-различен път. Мисля, че е време ЕС да разбере, че е необходимо да реализираме някои реформи, за да станем световен играч, светът чака подобен ход.
- Какъв тип реформи са необходими?
- Трябват основно реформи, които увеличават легитимността на европейските граждани. Необходими са икономически инвестиции, създаване на работни места, повече солидарност между страните от ЕС, повече кохезионна политика за преодоляване на различията. Трябва повече демокрация и съвместимост между европейските институции.
- Споменахте мигрантите и бежанците. Не се ли превърна тяхното увеличение в предизвикателство за левицата и по-точно в устояването на ценности като солидарността и равенството?
- Да, разбира се. Но трябва да разберете, че общият брой на мигрантите и бежанците, които пристигнаха в ЕС през 2015 г. и 2016 г., е горе-долу около 1 милион. Това е 0,5 от общата популация. Правителствата на ЕС трябваше да преценят как да се справят според населението на всяка страна. Ситуацията се оказа сериозен проблем, особено за страни с външни за ЕС граници като България, но и в моята страна Испания. За съжаление понякога чувстваме, че солидарността на всички членове на ЕС не е толкова силна, за да ни помогне да се справим с тази криза...
- Работи ли настоящият механизъм за релокация на бежанци и мигранти, или е необходимо той да бъде променен по някакъв начин?
- Засега не работи. В някакъв момент този механизъм ще трябва да бъде променен, но не зная кога ще стане това. Нито пък в каква посока ще бъде променен, защото в самия ЕС има противоположни позиции. Но ако потокът на бежанци продължи в същия тренд, сега не идват толкова много, колкото бяха преди година, мисля, че можем да се справим с него. Ако обаче, по някаква причина се промени, например Турция отвори вратите си и към ЕС тръгнат много мигранти и бежанци, със сигурност ще трябва отново да се борим със сериозна криза като тази, която отмина.
- Налагат ли последните политически промени в Турция промяна и в начина, по който ЕС разговаря с нея?
- Говорим по тази тема в Европейския парламент. Сергей Станишев обясни колко е важно да се свържем и да поддържаме диалога с демократичните партии от нашето политическо семейство в Турция.
В ЕП решихме да замразим преговорите за членство с Турция. Въпреки това трябва да се обединим за защитата на човешките права и демокрацията в страната - в момента там има авторитарно движение и режим. В същото време трябва да сме прагматични - Турция може да играе позитивно или негативно за ЕС. Трябва да запазим балансирани отношения с нея и да сме прагматични, както и да защитаваме човешките права. Като политическо семейство сме загрижени за плурализма в Турция.
- В същото време в някои европейски страни има подем на националистическите партии, в България подобна формация дори е в управляващата коалиция... Не е ли заплашен ЕС от нова вълна нацизъм или други подобни течения?
- Някога Франсоа Митеран каза, че национализмът означава война. От него произлязоха конфликтите за двете най-огромни войни, които имахме в историята си. Трябва да се погрижим за този тренд на националистически партии. Той е задвижван от националисти, антиевропейци, ксенофоби, повече или по-малко те защитават позиции, от които трябва да предпазваме цивилното население, позиции, които представляват ясен риск. За да спрем този тип партии, трябва да решим основни проблеми, а това ще стане, като осигурим на хората работа и възможности. Като осигурим социални стандарти в здравеопазването и образованието... Трябва да дадем на хората усещането, че принадлежността към плуралистично общество, това да си част от ЕС и т.н, е много по-добра от всяка друга политическа възможност.
- "Бялата книга" и предложените в нея варианти предлагат ли изход от тази ситуация?
- "Бялата книга" дава пет различни предложения. Не всяко от тях е подходящо. Според мен има поне три, които в никакъв случай не са решение - ние не може да продължим по същия начин, не може да намалим ролята на ЕС като цяло, и не може да дадем правото всяка страна членка да прави каквото си поиска по всеки въпрос. Но има други възможности. Една от тях, разбира се, е да се концентрираме върху неща, които съюзът може да прави по-добре в някои държави, а не върху неща, които не са толкова важни.
За нас, социалистите и демократите, нито едно от петте предложения не е оптимално, защото имаме друго. То е свързано с концентрирането върху политики, които могат да променят условията на живот на хората. Това означава повече инвестиции, създаване на работни места, защита на работниците, повече демокрация, по-социална Европа. Очакваме повече отговорност не само на Еврокомисията, но и на Европейския съвет, повече прозрачност в дейността на институциите... Има и друга възможност извън посочените пет, или може да променим само най-добрия вариант, за да завършим това, което Жак Делор каза някога за Европа - тя трябва да бъде конкурентна икономика, базирана на социалния модел на свобода, солидарност и сближаване.


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ