18 Април 2024четвъртък21:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Топлофикация София" ще спира топлата вода по месец

Само четирима служители на общинското дружество са наказани след голямата авария, оставила на студено хиляди столичани през зимата

/ брой: 109

автор:Деси Велева

visibility 493

Столичани ще остават без топла вода поне по един месец през следващите години. Това планират от столичната "Топлофикация", за да могат да извършват качествени ремонти на топлопреносната мрежа. Дружеството не е спирало да работи през последните 7-8 години, за да не се нарушава комфорта на абонатите, но това много е влошило състоянието на мрежата, обоснова се изпълнителният директор Георги Беловски пред общинските съветници от енергийната комисия на СОС. Според него през следващите години е нужно поне за месец да се спира топлоподаването.
Беловски отчете пред общинарите работата на дружеството в месеците след голямата зимна авария, която остави хиляди столичани без топло. Според него докладите на енергийното министерство, на КЕВР и на самата "Топлофикация" не са установили никакви сериозни нарушения в дейността й. От министерството препоръчвали само малки ремонти в абонатни станции и смяна на уплътнения.
След вътрешната проверка на общинското дружество е решено да бъдат наказани четирима служители, тъй като не са спазили вътрешните нормативни актове. Те обаче не са виновни за аварията, прекратена е и проверката на прокуратурата, посочи Беловски. Дисциплинарни порицания има за двама служители от помпената станция "Лозенец", които без указания от диспечер са пуснали помпа след токов удар, което е довело до нов токов удар и до хидравличния проблем. Такава поредност от събития, водещи до голяма авария, според шефа на "Топлофикация", е възможна веднъж на един милиард.
Другите двама служители, които са наказани, са проявили небрежност при обход около Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". След аварията е трябвало да проверят тръбите за пробив, но не са проследили и отклонението към висшето училище, тъй като то не се води собственост на дружеството. Именно там се оказва, че има голям пробив.
От "Топлофикация" вчера не се бяха запознали с доклад на преподаватели от Техническия университет, поръчан от кмета Йорданка Фандъкова, в който се пита защо липсват възвратни клапани в системата, защо няма система за локализиране на пробивите и система за аварийно известяване. На следващо заседание на комисията ще бъдат обсъдени и предложенията за работата на "Топлофикация", направени от Техническия университет.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ