27 Април 2024събота05:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП внесе училищния закон в Конституционния съд

Социалистите оспорват прехвърлянето към подзаконови актове на важни обществени отношения, автономията и таксите в системата

/ брой: 109

автор:Велиана Христова

visibility 113

Депутати от парламентарната група на "БСП за България" внесоха вчера в Конституционния съд Закона за предучилищното и училищното образование. Жалбата, която е подписана от 71 депутати, оспорва като противоречащи на Конституцията общо 30 члена от закона.
"Не може да продължават безумията в средното образование, не може учениците от VI и VII клас да не изучават Българско средновековие и да не знаят кои са царете Симеон и Борис и какъв принос сме дали на света", заяви депутатът Стоян Мирчев. Според него трябва най-сетне да спре прехвърлянето на отговорността между закона и подзаконовите актове. Законът е кух и сам не може да съществува, а препраща основни обществени отношения към т.нар. стандарти на МОН, заяви проф. Анелия Клисарова, бивш просветен министър. Законът не урежда учебните програми и учебните планове, те са заложени в държавни образователни стандарти и при всяка смяна на изпълнителната власт ще има и смяна на плановете и програмите, добави тя. Тя напомни, че миналата седмица БСП внесе в НС и проект за промени в училищния закон, като посочи парите от държавата за частните училища, които пораждат социална несправедливост.
Нещо повече, разпоредби на закона препращат за уреждане обществени отношения и към други подзаконови актове, а е недопустимо закон да предоставя на МС, на министри и на неопределени "финансиращи органи" и на общински съвети правото да уреждат основни параметри на отношенията в образованието, които следва да са определени от самия закон и да са единни за образователната система, пледират още социалистите.
Друго оспорвано положение от закона е, че е недопустимо детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие в системата на образованието да разполагат с автономия, с каквато по Конституция се ползват само висшите училища (чл. 53, ал. 4 от Конституцията). Конституцията признава само на вузовете правото на академична автономия, но не признава такова право на образователните институции от системата на предучилищното и училищното образование, пишат в жалбата депутатите от БСП. Основни обществени отношения се препращат към правилници на различни органи и институции, които установяват права и задължения, които не са уредени в закона. По същество това е законодателна делегация, която е недопустима по действащата Конституция. От БСП напомнят предишни решения на КС, с които съдът се е произнесъл точно по този начин по казуси с уреждане чрез вътрешни правилници. 
Освен това в жалбата се оспорва и държавното финансиране за частни училища, което е по същество държавна помощ и противоречи на разпоредбите на европейското законодателство за държавната помощ. При това е създадена неравнопоставеност в конкурентоспособността на едни частни институции, които ползват държавна помощи, и други, на които тя не се предоставя. Това разделение е при пълна липса на ясни и прозрачни законови критерии.
БСП оспорва също заплащането на такси от родителите за дейности в система, за която Конституцията изрично посочва, че "основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно".


снимка Благовеста Цветкова

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ