29 Март 2024петък07:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ангели няма

/ брой: 110

автор:Ина Михайлова

visibility 2375

В последните години се наслушахме на какви ли не приказки и вариации на тема съдебна реформа. Проглушиха ни ушите с чужд опит и практики, за жалост на родна почва нищо не се вкорени. Срещи и писма формират дневния ред на съдебната власт. Висши магистрати и обвинител №1 разговарят с президент, с премиер, с кого ли не. Съдии, вместо да постановяват присъди, манифестират и пишат писма. Какво ще стане накрая, не е много ясно. По-скоро - нищо.
И не защото от много баби излиза хилаво бебе, а понеже ангели в цялата история няма. Побъркаха ни от приказки за начало, успешен ход и дори край на съдебната реформа (Цецка Цачева като председател на НС в Китай и туй рече), а всичко е мимикрия. Нищо, че вицепремиерът с ресор съдебна реформа Екатерина Захариева недолюбва квалификацията.
Сега председателят на ВКС Лозан Панов иска прокуратурата да излезе от съдебната власт и да отиде... И той не знае къде. В изпълнителната власт ли? Че то и без това главният прокурор те си го избраха и им се отчита ката седмица. В небитието ли? Че тя си е там отдавна и никой копче не може да й каже. Ако питате Цветан Цветанов, съдебна реформа може да има и без да се реформира прокуратурата. Щото тъй им изнася. Главният прокурор Сотир Цацаров пък всеки ден може да се договаря с когото иска, без някой да му държи сметка. На политическата класа хич, ама хич не й се занимава със съдебна реформа. Тя се е вторачила къде кои свои хора да инсталира. За да е спокойна после.
Като се замисли човек, нито магистрати, нито политици имат желание да променят нещо. Не само защото в мътна вода най-лесно се лови риба, а щото така им е най-добре. Колцина от властта разбират от съдебна реформа? Колцина са готови да водят битка със статуквото и с неговите поддръжници, чиито заложници са всъщност самите те? Отговорът и на двата въпроса е ясен. А и никой не е сигурен от малкото прасенце каква свиня ще излезе накрая.
Докато политици и магистрати се упражняват на тема съдебна реформа и кадруват, керванът си върви. За кражба на "Лада" дело се точи 17 години, а само за м.г. държавата (т.е. всички ние) е платила 600 хил. лв. като обезщетения за бавно правосъдие. Става въпрос само за компенсации, платени по споразумения с министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт. А по други закони? А в Европейския съд по правата на човека? Там вредите и сумите диря нямат.
Приказките, че Европа ни ръкопляска за реформата в съдебната власт, са далеч от истината. Виж, говоренето, че състоянието на системата е трагично, а институциите са в конфликт по темата, е повече от състоятелно. Като добавим, че в парламента няма мнозинство за т.нар. съдебна реформа, картинката става мъглява. Как и да се проясни, като в държавата всеки има щения и никой не е наясно коя ще е Реформата - на Панов, на Цацаров, на Цачева, на Борисов, на Пеевски, на Захариева, на Наглите, на олигарсите...

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ