28 Март 2024четвъртък15:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За БСП решението е позорен ден за демокрацията

/ брой: 110

автор:Юлия Кулинска

visibility 86

"Това беше позорен ден за българската демокрация и е още по-лош ден за хората с увреден слух, защото отново не е признат езикът им и те остават изолирани. Бяха орязани правата на между 150 и 180 хил. души." Това заявиха депутатите от "БСП за България" Елена Йончева и Георги Гьоков след отказа на НС да приеме закона. Гьоков припомни, че България е една от двете страни в ЕС, в които жестомимичният език не е признат нито на конституционно, нито на законово ниво. Другата държава е Люксембург, уточни той. Гьоков обърна внимание на изказването на представителя на ГЕРБ Юлиян Папашимов, който заяви, че: "искаме да създадем единен жестомимичен език". Жестомимичен език е имало преди ГЕРБ, ще има и след тях, иронизира социалистът и добави, че депутатите от ГЕРБ започнали да се изживяват като създатели. "Не е добре, когато идеята на политическия ти опонент е добра, да я отхвърляш със смешни аргументи. Мнозинството в НС пропусна да направи нещо добро", смята той.
Гьоков отрече категорично твърденията на ГЕРБ, че има деление между организациите на хората с увреден слух. Не мисля, че внасяйки някакъв раздор в организациите, ще постигнем целите, които сме си поставили с ратифицирането на конвенцията за правата на хората, твърди той. Според него самият въпрос дали има разногласия, внася смут.
"Един на 1000 души от хората с увреден слух среща трудности в своето изразяване. Нямаме право да ограничаваме никого за това, че е различен от нас", заяви Михаил Христов. Той припомни, че близо 40 г. в България жестомимичният език е бил забранен. "За мен това е причиняване на тежки условия за живот и геноцид върху група от обществото. Тези хора нямат как да се изразяват свободно освен на жестомимичния език", възмути се депутатът. Той цитира чл. 39 от Конституцията, че "всеки има право на  мнение и да го изразява". Христов попита как този член се спазва от хората с уреден слух и как те да се чувстват равноправни граждани, ако техният език не е законово уреден. Не сме дошли тук, за да ограничаваме човешки права, а да подкрепяме всеки гражданин, бил той и различен от нас, обърна се Христов към управляващите.

Снимка Благовеста Цветкова

Хората с увреден слух остават изолирани, защото отново не е признат езикът им, категорични са социалистите



Председателят на Съюза на глухите: Хората с увреден слух ще продължат да са изолирани


Председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов благодари на народните представители от "БСП за България", които са внесли законопроекта, както и за положените усилия да станат обществено достояние проблемите и необходимостта за официално признаване на жестомимичния език. "Изразявам огорчението си, че не се даде възможност проектозаконът да бъде обсъден на следващо ниво, където абсолютно всички НПО и държавни институции, които се занимават с проблемите за хората с увреждания, щяха да дадат своето мнение и да допринесат за развиването и формулирането на един прекрасен законопроект. Това е пропусната възможност и отлагане във времето и това много ме притеснява", сподели той. Нинов съжали, че хората с увреден слух ще продължат да бъдат изолирани. Той съжали, че правата, гласувани в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, все още няма да могат да се приложат в България.






 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ