19 Април 2024петък09:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП сезира прокуратурата и ДАНС за оградата по границата

Имаме съмнение за търговия с националната сигурност, заяви Елена Йончева

/ брой: 111

автор:Юлия Кулинска

visibility 60

БСП ще сезира днес прокуратурата и ДАНС за оградата по българо-турската граница, обяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. Има решение цялото съоръжение да бъде двуредово, подчерта тя. Йончева се позова на документи, в които е записано, че оградата трябва да бъде тип А, на два реда, защото така най-добре ще възпрепятства преминаването на бежанците. Едноредова е предвидена само в труднодостъпни райони и по поречието на реките.
На 20 ноември 2015 г. "Гранична полиция" нарежда с писмо на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да преминат от строителството на двуредова ограда към едноредова, обясни Йончева. Фирмите, които изпълняват строителството, сами променят проекта даже на ограда, която е приета от МВР, съобщи тя. В доклад на Главната инспекция на МС от 2017 г. се казва, че даденото указание за строителство на едноредова ограда не кореспондира с утвърденото от министъра на вътрешните работи, по което областните управители вече са имали сключени договори за изграждане на съоръженията и обслужващия персонал, алармира Йончева.
"Имаме документи, които доказват две неща. Първо е прието решение за строителство на двуредова ограда и след това е прието решение да продължи изграждането на едноредова", обобщи народният представител. Йончева даде пример с Хасковска област, където едноличен търговец, който има договор за строителство на съоръжението, променя проекта на МВР. Тя попита управляващите кой и защо нарежда на областната управа и на частни фирми сами да променят проекта на оградата и с каква цел.
"Имаме съмнения за корупционни практики. Съмнения за търговия с националния интерес. Има съмнение, че от нашата сигурност се краде", категорична е Йончева. "Искаме да разберем защо първите 30 км, строени от януари до юни 2014 г. от Министерството на отбраната, струват около 300 хил. лв. на линеен км. Днес цената е четири пъти по-висока. Искаме доказателства, че цената отговоря на качеството", категорична е Йончева. По думите й значителна част от техническите средства на системата, каквито са панорамните устройства, не са в изправност и не могат да бъдат използвани. Йончева показа доклад на Главния инспекторат на МС, в който се посочва, че от ГКПП "Капитан Андреево" до ГКПП "Лесово" от края на юни 2014 до април 2017 г. голяма част от камерите не работят. Става дума за участък, който е много натоварен от преминаване на мигранти, уточни говорителят на ПГ на "БСП за България".
По-рано стана ясно, че Върховната касационна прокуратура е разпоредила на ДАНС да провери оградата по българо-турската граница. Проверката е по сигнал на Велизар Енчев от 10 март т.г., в който се алармира за нарушения и престъпления по изграждането й. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на "Обединени патриоти" при наличие на данни за "свързани лица", както и че цените по договорите са многократно завишени. Все още не е приключила проверката, която ВКП възложи през март на Държавна финансова инспекция за извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на оградата.
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

Значителна част от техническите средства по границата не са в изправност и не могат да бъдат използвани, алармираха социалистите


ГЕРБ пак се оправдават с левицата

БСП търсят някакъв повод, за да са активни и да могат да се държат на вълната, която ги отведе на президентските избори и след това на парламентарните им даде някаква възможност да бъдат втора политическа сила. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод започващата проверка. Нямаме притеснения, защото всичко осигурено като бюджет е изразходвано по начин, който съответства на законодателството и съответните контролни органи, обясни Цветанов. При управлението на БСП започна да се изгражда възпиращо съоръжение на границата, което тогава беше подпряно с колове, за да не падне, продължи с оправданията зам.-председателят на ГЕРБ.
 


Симеонов обвини журналистката в измяна

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че внася сигнал в прокуратурата срещу Елена Йончева за престъпления срещу националните интереси и сигурност. Той обвинява депутата от "БСП за България", че давала указания къде работят камерите по границата и съответно и къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и откъде е двойна. Симеонов посочи, че ще иска допълнително да бъде проверено откъде  Йончева има достъп до доклада на Инспектората на МС, който цитира, и кой й го е дал. Да даде обяснения има ли нещо общо с изнасянето на кашони с пълната проектна документация за участъците от защитното съоръжение от отделните области и закарана най-вероятно в президентството, добави Симеонов. Според него част от тази документация е копирана във външни частни копирни центрове.
Сигналът е по чл. 357 и чл. 284 от Наказателния кодекс - престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност. Най-общо казано, нещо като национална измяна, допълни Симеонов.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 590

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 489

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ