20 Април 2024събота02:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ пробутаха стария закон за концесиите, лъжейки, че е нов

/ брой: 111

автор:Юлия Кулинска

visibility 73

Мнозинството в НС гласува вчера на първо четене Закона за концесиите, който вносителите от ГЕРБ представиха като нов. Документът всъщност се оказа копие на стария, върху текстове на който президентът Румен Радев наложи вето. Законът предизвика сериозни дебати в пленарната зала. "Вносителите признаха, че това е същият законопроект, който е обсъждан 6 месеца в обществото и 6 месеца в МС, а преди това и няколко месеца по комисии. Тaка обясняват бързото му приемане за 6-7 дни", коментира депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски.
С предложения законопроект се цели не прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси, предупреди колегата му Атанас Костадинов. Той поясни, че не се цели децентрализация на местната власт, а феодализация, не се гарантира националният интерес, а глобална приватизация, не се планира стратегия за конкурентни предимства и растеж, а път към колониален слугинаж. По думите му документът създава обоснована възможност за разделяне на концесии, не се определят нито минимални, нито максимални условия за професионални или технически възможности, като условия за участие в концесия. Не се създават ясни правила при какви условия да бъдат възлагани концесии, аргументира се Костадинов. Според него законопроектът има сериозни противоречия с Директивата на ЕС, която според вносителите налага приемането му, както и с правилата в една правова държава.  Част от доброволното сдаване на суверенитета на държавата е да дадеш националното богатство да се управлява за минимални стотинки, коментира Дора Янкова.
"За" законопроекта гласуваха 124 депутати без социалистите. Въздържали се нямаше. По предложение на левицата срокът за предложения по закона беше удължен на три седмици.
снимка Благовеста Цветкова

Със законопроекта се цели не прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси, категорични са от БСП
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ