27 Април 2024събота00:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага обща европейска служба за сигурност

Социалистите настояват за отмяна на реформата "Бъчварова" и нови закони за МВР, отбраната и въоръжените сили

/ брой: 112

автор:Павлета Давидова

visibility 603

Създаването на обща европейска служба за национална сигурност е едно от предложенията, които бяха направени след двудневния семинар на ПГ на БСП за България в Боровец. Корнелия Нинова обясни, че новото звено трябва да дефинира общите заплахи, да планира, координира и организира превенцията и противодействието, самостоятелно и с участието на отделните национални служби за сигурност. Експерти са предложили централата да е в Брюксел, а в отделните страни да има регионални служби. Социалистите ще изготвят цялостен план как би могла да изглежда структурата, а помощ ще се търси както от институциите, така и от евродепутатите на БСП.
Дискусията за национална сигурност е проведена с възможно най-високата експертиза, изтъкна Нинова. Пред депутатите са говорили ген. Пламен Студенков - бивш началник на служба "Военна информация", Владимир Манолов - бивш и.д. директор на НСС, Николай Радулов - бивш секретар на МВР,  ген. Стефан Стефанов, Ангел Найденов - бивш министър на отбраната, Иван Иванов - бивш зам.-министър на отбраната, специалисти, арабисти, международници.
Нинова анонсира още няколко предложения. БСП настоява за пълен стратегически преглед на системата за сигурност и отбрана. Актуализацията на националната стратегия за сигурност трябва да стане до края на септември, защото най-вероятно през октомври ще се приеме бюджетът за следващата година. Тази стратегия не трябва да е документ без покритие, подчерта Нинова. По думите й трябва да бъде отменена и реформата на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова. Социалистите настояват за приемането на нови закони за МВР, резерва, отбраната и въоръжените сили. От левицата подготвят и промени, свързани със Закона за вероизповеданията. Целта е да се ограничи външното им финансиране, стана ясно от думите на Нинова.
Лидерът на БСП подчерта, че в центъра на системата за сигурност трябва да бъде човекът. "Недопустимо е политическият елит на България постоянно да увеличава средствата за собствената си охрана и НСО, а да пренебрегва сигурността на българските граждани с минимално финансиране, което се дава на разузнаването и ДАНС. Предстои ни разговор по бюджета, но от днес започнахме и имаме своето виждане как през него да се гарантира националната сигурност на България", заяви Нинова. Тя допълни, че бюджетните средства трябва да бъдат разпределени така, че да гарантират най-необходимите приоритети. От левицата смятат, че т.г. може да се финансира окомплектоването на МВР и МО от бюджетните излишъци. Нинова припомни твърдение на Бойко Борисов, че има излишък между 1,5 и 3 млрд. лв. На заседанието на КСНС при президента вътрешният и военният министър са поискали по около 300 млн. лв. за 1000 служители в МВР и 6 хил. в МО, изтъкна тя. Нинова отново подчерта, че финансирането е възможно през бюджетния излишък и не трябва да се взима от други сфери.
ПГ на БСП за България предлага да се изготви нова стратегия с акцент възстановяването на българското присъствие в Близкия изток и Северна Африка, включително и чрез възстановяване на представителствата ни там.



Парламентарната група прие свой етичен кодекс

Депутатите от БСП за България приеха и свой етичен кодекс. С приемането на етичен кодекс на ПГ даваме пример и настояваме и парламентът да приеме такъв, заяви Корнелия Нинова. Тя уточни, че последните 3-4 парламента не могат или не искат да приемат свои етични правила. Негодуванието на обществото към политическата класа ни задължава не само да приемем този етичен кодекс просто така, а и да се придържаме към тези нови правила, нов морал и нова почтеност в политиката, подчерта лидерът на БСП.
ПГ на "БСП за България" реши да се организират постоянни приемни, всеки месец във всяка община да присъства депутат от БСП. След изнесените заседания на ИБ на БСП ПГ " БСП за България" тръгва из страната.
Пред депутатите и членовете на Изпълнителното бюро Нинова каза: "Повече не искам да чувам упрека на хората "вие ни търсите само по избори". Ще засилим връзката между групата и областните и общински ръководства на партията. 47 от вас са нови лица, опрете се на опитните хора в БСП, отнасяйте се с уважение към тях, ползвайте техния опит".
Зам.-председателят на партията Кирил Добрев се обърна към колегите си с препоръка: "Ако има нещо по-лошо от това да не ходите в региона си, е да обещаете и да не го изпълните. Не обещавайте невъзможни неща".
Народните представители от БСП нямат право да използват служебното си положение за лична изгода, за получаване на привилегии или освобождаване от задължения, да прикриват свои незаконни действия или да избегнат наказание. Депутатите не могат да разкриват или да се възползват за лични цели от информация, получена в качеството им на народни представители или членове на парламентарната група. Не е позволено на депутатите от левицата да използват служебни средства или коли за лични пътувания в страната и чужбина. В Етичния кодекс са записани и специални правила срещу корупция и конфликт на интереси.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ