20 Април 2024събота11:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България излезе на шесто място в Световната лига

Бразилия на колене

/ брой: 113

автор:Владимир Николов

visibility 102

България постави на колене олимпийския шампион Бразилия и го победи с 3:1 гейма (22, 19, -23, 19) в последен сблъсък от Група Е1 на Световната лига. Момчетата на Пламен Константинов изиграха най-силния си мач от началото на турнира и така взеха реванш за загубата от Канада с 1:3 предния ден. Това е първа победа на "лъвовете" над "Селесао" от есента на 2010 г., когато обаче южноамериканците сами решиха да загубят с 0:3 на световното в Италия, за да не срещнат Куба в следващата фаза. Последната ни реална победа над Бразилия пък е от 11 юли 2007 г., когато ги бихме с 3:2 на финалите на лигата в полския град Катовице. От онзи състав сега на терена бяха блокировачът Николай Николов и либерото Теодор Салпаров. Тогавашният ни капитан Пламен Константинов пък сега е селекционер на националния ни отбор.
Пред 5000 души в зала "Конгресна" във Варна Цветан Соколов бе най-резултатен с 19 т. Николов добави 12 т., а 22-годишният Розалин Пенчев се отличи с 9 т. Брат му Николай приключи с 6, а капитанът Виктор Йосифов се отличи със 7 т. За Бразилия Рена Буяти се отчете с 13 т., а Маурисио Боржеш с 12 т. С тази победа нашите събраха 5 т. и завършиха втори в групата. В общото класиране те излязоха шести с 8 т. По регламент за финалите в Куритиба (2-8 юли) се класират първите пет и домакинът Бразилия. По всичко изглежда обаче, че "Селесао" ще заеме едно от първите пет места и така място за финалите ще получи и шестият, който в момента е нашият национален отбор. В последния уикенд от петък до неделя в Кордоба "трикольорите" играят с Бразилия, Сърбия и домакина Аржентина.

Снимка fivb.org

Братята Николай (вляво) и Розалин Пенчеви посрещат топката при победата на България над олимпийския шампион Бразилия във Варна


След мача

Пламен Константинов, селекционер на България:

"Най-важното е да няма отпускане, защото ние като манталитет обичаме да играем за слава и когато я изпуснем и не я виждаме, после остава да играеш само за чест и затова ни е по-трудно. Шансове все още има. Както се развиват нещата в другите групи, всичко е възможно. Но най-важното е да играем. По-важното е психологията. Играем добре и силно с добрите отбори - Русия, Полша, Бразилия, а загубихме от Аржентина и Канада. Това дали е случайно? Според мен не е. Но такива победи ни помагат да си повярваме и за един следващ етап как да играем в мачовете, които са задължителни."

Виктор Йосифов, капитан:
"Всяка победа над такива силни отбори като Бразилия и Полша ни дава самочувствие. Трябва да се научим да сме по-постоянни, да държим едно ниво в няколко мача. Това е нещото, което ни липсва до момента. С такива победи и това ще се получи. Със сигурност времето работи за нас. Имахме малко време за подготовка, нямахме мачове и контроли. От мач на мач се обиграваме, сработваме и играем добре. Това се вижда и статистически."

Цветан Соколов, диагонал:
"Радвам се, че съм помогнал на отбора. Разликата беше, че сега не правих толкова глупости, колкото предния мач. Играхме доста по-добре във всички елементи. Без значение кой е играл от другата страна, Бразилия си е Бразилия. Всеки гейм беше с преднина за тях, но ние съумявахме да се върнем в гейма и в мача и накрая да излезем като победители, което е най-важното. Победа над Бразилия може да ни накара наистина да си повярваме."

Теодор Салпаров, либеро:
"Щастлив съм заради тези хора по трибуните. Направихме максималното. Радвам се, защото след 10 години България отново победи Бразилия в Световната лига и това е специален момент за нас."


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ