Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

15 Декември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Кратки новини

Дума

13. Юни 2017 , брой: 113   1106   0Адвокати и лекари съдят НАТО
Специален екип от сръбски и чуждестранни адвокати и лекари подготвя жалба срещу 19 държави от НАТО, които участваха в бомбардировките в Сърбия от 1999 г. Лекарите трябва да докажат, че съществува връзка между нарастването на тежките заболявания и използването на уран при въздушните удари.

В Хамбург задържаха заподозрени терористи
В рамките на операция, проведена в северните германски градове Хамбург и Любек и техните околности, са задържани четирима сирийци, заподозрени за членство в терористична групировка. Федералната прокуратура е издала заповеди за арести на четирима братя на възраст между 39 г. и 51 г. Предполага се, че те са членове на "Джабхат ан Нусра".

Турската партия във Франция се провали
Политическата формация на турците във Франция се провали на общите избори в страната на 11 юни. Създадената през 2015 г. т.нар. Партия на равенството и справедливостта (ПРС) не успя дори да се класира на втория тур на изборите. Издигнатите от нея десетина кандидати в района на Страсбург не бяха подкрепени и от самите турци и най-успешно представилият се получи едва 414 гласа.

Навални не получи подкрепа
Едва няколко хиляди души излязоха в подкрепа на осъдения за криминална дейност опозиционер Алексей Навални в Русия, страна със 142 милиона души население. Имаше извършени и арести, след като властите предупредиха организаторите, че не могат да провеждат мероприятието в Москва.

Ято приземи самолет

Пътнически самолет на турските авиолинии беше принуден да се върне обратно и да кацне на летище Истанбул, след като се сблъска с ято чайки. Инцидентът е станал със самолет Боинг 737-800, изпълняващ редовен полет по вътрешните линии от Истанбул до Батман. Установено е, че самолетът се е сблъскал с 5 чайки.

Румънски МиГ-21 катастрофира
Пилотът на румънския МиГ-21, който се разби в югоизточния окръг Костанца (Кюстенджа), е в стабилно състояние, съобщи Аджерпрес. Машината е била вдигната във въздуха сутринта за тренировъчен полет в рамките на военните учения "Тракийски орел 2017", провеждани съвместно с ВВС на България. Самолетът, управляван от лейтенант Адриан Станку, обаче получил повреда в двигателя. Пилотът катапултирал, а машината се разбила.

БГНЕС

Самолет "Ербъс" на китайската авиокомпания "Чайна ийстърн еърлайнс" бе принуден след час полет да се върне на летището в Сидни само с един двигател. В социалните мрежи се появиха снимки, направени от пътници в самолета, на които се вижда огромна пробойна в корпуса на двигателя. Според официален представител на аерогарата в Сидни при кацането на полет MU736 няма пострадали

БГНЕС

Демонстранти изпълниха улиците на пуерториканската столица Сан Хуан в подкрепа на независимостта на страната си. Причина за недоволството им е резултатът от референдума, в който 97% от избирателите гласуваха Пуерто Рико да стане 51-вият щат на САЩ. В гласуването обаче участваха едва 23% от избирателите. Освен това допитването няма задължителен характер. Единствено американският Конгрес има право да променя статута на Пуерто Рико

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"