Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Пра'им к'вото тря'а

Ина Михайлова

13. Юни 2017 , брой: 113   2071   0Тъжно, брат! Култовата реплика на катаджиите "И к'во пра'им сега?" ще остане в историята. Дали?
Поредната закана за борба с корупцията в системата на МВР роди властта тези дни. Да не си помислите, че става въпрос за нещо, което не сте чували. Тц! Пак на дневен ред излязоха камерите по реверите на катаджиите и в патрулките, таблетите за всеки служител на реда, ротацията на полицаи, лотариен принцип за разпределяне на делата при разследващите полицаи, тестовете за лоялност... Само дето пак не заговориха, че ще зашиват джобовете на катаджиите или ще им забранят със закон да носят банкноти в тях, както предлагаше бивш депутат.
Камери, записи, дискове, таблети - мислите ли, че това може да ги спре? Успех с мечтите! Апропо, "полицаи в храстите" в Лондон например няма. Всичко е с камери и радари. Накрая с данъците идват и честитките. Никакви бюрокрации, никакви контакти с полицай. А тук играта на котка и мишка ще продължи.
Борбата с корупцията в МВР е двустранен процес. Не сме ли готови да дадем някой лев на катаджията, за да не пише протокол, за да не ходим по мъките и да не стане работата по-дебела? Номерът все още минава. А от МВР да твърдят, че за цялата 2016 г. едва 42-ма са корумпирани в системата, звучи като виц от онези, изтърканите.
Няма лошо, задължително е даже, МВР-служителите да бъдат и добре облечени, и обути, и оборудвани, и тествани, и проверявани от служители под прикритие, и с нормални доходи, и пр. Проблемът е комплексен, а с работата на парче или с тоталния упадък, до който беше доведена системата в последните години, резултати няма как да има. И обществената подкрепа за всякакви опити за борба с корупцията ще бъде пренебрежимо ниска.
Защо МВР не каза какви са резултатите от оборудваните още в началото на 2015 г. с камери коли на КАТ? Каква е ползата от монтираните хиляди камери по пътищата на България? Или и те, също като онези на границата, са сложени, за да "плашат гаргите"? Колко нарушения са засечени и колко глоби са платени? Останалите? Няма как да ги съберат ли? Ами с данъците например. А ако водач на МПС, който не е платил глоба, не може да мине годишен технически преглед? Край. А сега - от една страна, сме готови да бутнем 50 лв. на катаджията, за да минем по-леко. От друга, тарикатеем и чакаме да изтече давностният срок за плащане на глобата. Държавата е прецакана, нали? Ама и ние с нея. Затова продължаваме да страдаме от джихада на джигитите по пътищата. Само това да бяха направили, както се заричат от години, резултат щеше да има. И пари в бюджета на МВР и на държавата, и възпитателният ефект щеше да е налице. Ама на! Къде по-лесно е всичко да се остави на доизживяване, да се говори помпозно, а водата да продължава да тече там, където е текла. И МВР да е жизнено необходимо, но като бездънна яма, в която потъват вече милиарди.
Дали ще дочакаме тази реформа в МВР? Или ще продължим да пра'им к'вото тря'а...

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"