19 Април 2024петък09:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков успя да включи български продукт в споразумението с Китай

В списъка за взаимно признаване и защита на ЕС и Китай към момента няма нито една българска храна или напитка с географско означение

автор:Дума

visibility 1216

"Недопустимо е да няма нито един български продукт в списъка на ЕС, в който 21 други държави членки са включени, една от които дори е Великобритания." Това коментира българският евродепутат Момчил Неков по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, на което се обсъди новото споразумение между ЕС и Китай за взаимното признаване на някои географски означения. "В България имаме защитени 54 географски означения на вина и 2 продукта, единият от които е българско розово масло. То е с отлично качество и се познава и цени в цял свят, а вината са победители на редица международни конкурси. За мен е недопустима липсата на продукти от България в този списък", отбеляза българският евродепутат.
В отговор на Момчил Неков, директорът на отдел "Международни отношения" към Главна дирекция "Земеделие" Джон Кларк пое ангажимент да предложи добавяне на поне един български продукт в списъка. "Китай е огромен пазар и трябва да направим всичко възможно да получим достъп до него, наравно с другите европейски производители", коментира Неков. Той отправи писмено запитване с приоритет до Европейската комисия дали би заменила продуктите от Великобритания, които сега са включени в списъка - общо 4 на брой, с продукти от страни като България, които не са представени в този списък. Европейската комисия трябва да предостави отговор в срок от 3 седмици. Евродепутатът отправи и запитване до българския министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и до министъра на икономиката Емил Караниколов относно изготвянето на настоящия списък и предложения за добавяне на български продукти в него.
На 2 юни тази година Европейската комисия обяви списък със 100 продукта с географски означения от Европейския съюз и 100 от Китайската народна република, като целта е тези продукти да бъдат взаимно признати и защитени. В списъка на ЕС 54 са вината, 14 са спиртни алкохолни напитки, 14 - сирена, 3 вида бири, има още зехтин, ошав от сливи и други. В списъка има продукти от 21 държави членки, като Словения например е включила вино със ЗНП "Випавска долина", а Унгария - "Токай". По европейските схеми за защита на вината България има защитени 52 ЗНП и 2 ЗГУ - Дунавска равнина и Горнотракийска низина. Въпреки големия брой защитени вина, нито едно от тях до сега не е било включено в споразумението.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ