Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Помирителят

Георги Георгиев

14. Юни 2017 , брой: 114   544   0Как България може да способства за нормализацията на отношенията между ЕС и Турция? Когато премиерът Бойко Борисов казва това, някой задава ли си въпроса дали изобщо е възможно подобно нещо. Как България, която е заинтересована страна като член на ЕС и едновременно с това зависима от Турция страна (заради граничния си статут, големия брой български мюсюлмани и връзките им с Анкара, заради турските икономически интереси у нас), може изобщо да играе ролята на помирител, на нормализатор? Такава роля по-скоро би прилягала на държава извън ЕС, която не е в зависимост от Турция, но такова нещо ние не наблюдаваме.
Това, което виждаме, е повторение на ролята, която Борисов играеше в края на второто си управление - куриер на съобщения между Анкара и Берлин, защото всъщност става дума за германо-турски отношения, а не за някаква обща европейска политика спрямо Анкара.
Тази роля е недостойна за български политик, независимо кой е той. Случвало се е и дори е практика държавни ръководители на трети страни да посредничат, но или инкогнито, или официално са натоварени с тази задача. Това дори е почетно по време на конфликти.
В нашенския вариант казусът е съвсем различен. Просто германският канцлер би понесла имиджови загуби, ако тръгне да прави директни договорки с президента Реджеп Ердоган. Затова се използва "скъпият Бойко", чийто имидж няма от какво да страда след грамите на посланик Байърли, и който винаги е готов да услужи на западните правителства, на чиято благосклонност разчита. Въпросът с мигрантите ще бъде решен от външни сили, а не от българското правителство, което дори не се опита да укрепи с нещо по-сериозно от колове и тел границата ни с Турция.
За България от срещите на Борисов в Турция е важно само едно. Дали той ще съумее да вреди държавата ни на изгодни условия в бъдещия газопровод "Турски поток".

 

 

Коментари

 • 27. Юли 2017 145
  124
  0

  Уважаеми представители на медиите,
  Пише ви един обикновен синдикален председател на малка организация, обиден от приказките по адрес на обикновените хора, които всеки ден изкарват със своя труд заплатите на своите работодатели.
  Ето и моето открито писмо, което се надявам да стигне до тях чрез вас:

  Уважаеми работодатели,

  Ние, над 300 000 търтея, които...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"