19 Април 2024петък12:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Помирителят

/ брой: 114

автор:Георги Георгиев

visibility 1245

Как България може да способства за нормализацията на отношенията между ЕС и Турция? Когато премиерът Бойко Борисов казва това, някой задава ли си въпроса дали изобщо е възможно подобно нещо. Как България, която е заинтересована страна като член на ЕС и едновременно с това зависима от Турция страна (заради граничния си статут, големия брой български мюсюлмани и връзките им с Анкара, заради турските икономически интереси у нас), може изобщо да играе ролята на помирител, на нормализатор? Такава роля по-скоро би прилягала на държава извън ЕС, която не е в зависимост от Турция, но такова нещо ние не наблюдаваме.
Това, което виждаме, е повторение на ролята, която Борисов играеше в края на второто си управление - куриер на съобщения между Анкара и Берлин, защото всъщност става дума за германо-турски отношения, а не за някаква обща европейска политика спрямо Анкара.
Тази роля е недостойна за български политик, независимо кой е той. Случвало се е и дори е практика държавни ръководители на трети страни да посредничат, но или инкогнито, или официално са натоварени с тази задача. Това дори е почетно по време на конфликти.
В нашенския вариант казусът е съвсем различен. Просто германският канцлер би понесла имиджови загуби, ако тръгне да прави директни договорки с президента Реджеп Ердоган. Затова се използва "скъпият Бойко", чийто имидж няма от какво да страда след грамите на посланик Байърли, и който винаги е готов да услужи на западните правителства, на чиято благосклонност разчита. Въпросът с мигрантите ще бъде решен от външни сили, а не от българското правителство, което дори не се опита да укрепи с нещо по-сериозно от колове и тел границата ни с Турция.
За България от срещите на Борисов в Турция е важно само едно. Дали той ще съумее да вреди държавата ни на изгодни условия в бъдещия газопровод "Турски поток".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ