Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Близо 130 вируса ни заплашват това лято

Аида Ованес

14. Юни 2017 , брой: 114   692   0Между 120 и 130 летни вируса ни заплашват това лято, съобщи вирусологът от Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов. Той припомни, че летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два като най-често причиняват болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство. Микробиологът подчерта, че ентеровирусите са устойчиви както на околната среда, така и на препарати за дезинфекция.
Заразяването често става от повърхности, които са докосвани от болен. Ето защо опасност съществува при ядене на неизмити зеленчуци и плодове, на местата за обществено хранене, както и на храната, която се продава край плажовете, тъй като не се знае какво е състоянието на ръцете на човека, който я продава. Вирусите остават по облегалките и дръжките на градския транспорт и обществените места. В 85% от случаите причиняват заболявания, които протичат без клинична картина, не се проявяват никакви симптоми. Ентеровирусите имат афинитет към невроните и затова, макар в редки случаи, може да причинят дори диабет, уточни акад. Гълъбов. По думите му има и щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето. Той е категоричен, че миенето на ръцете преди хранене, след посещение на тоалетна или когато хората се прибират от работа или училище, е основният начин за предпазване от заболявания, причинени от ентеровируси.
В момента няма напрежение в страната по отношение на епидемии, предизвикани от ентеровируси, категоричен е акад. Гълъбов. Той подчерта, че преди пресконференцията е разговарял и с главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за това.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"