29 Март 2024петък08:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Журналисти протестираха в защита на Радио България

Колеги поискаха диалог с ръководството на БНР и се обявиха срещу закриването на 81-годишната медия

/ брой: 114

автор:Павлета Давидова

visibility 36

На протест пред БНР излязоха вчера журналистите от Радио България, които се надяват ръководството на националната медия да преразгледа плановете си да закрие чуждоезиковите редакции. Да ги подкрепят дойдоха и техни колеги, представители на Съюза на българските журналисти, на КТ "Подкрепа" и общинският съветник Борис Цветков. Редколегията има и специален сайт saveradiobulgaria.com, където има петиция в защита на медията.
С надписи "Директорите си отиват, Радио България остава!", "Мандатите свършват, Радио България - не" и "Аз съм Радио България" на различни езици журналистите застанаха пред входа на БНР, но така и не бяха уважени от ръководството на медията. Обосновахме притесненията си пред различни институции, изпратихме писма, очакваме становища, но всички само наблюдават и не вземат отношение, оплакаха се протестиращите. Те настояват за дебат по закриването на чуждоезиковите редакции. Различни творчески съюзи започват да откликват с позиции в подкрепа, добавиха протестиращите. "Радиото ни е официоз за чужбина. Информацията е проверена, няма недостоверни новини. Това е изключително важно за България, защото представя страната ни като инвестиционна и туристическа дестинация", категорични бяха присъстващите.
На протеста бе и създателят на първия сайт на БНР Борил Караиванов. Той се обърна към журналистите и ги призова да не спират да се борят. "Борете се не за работните си места, които зависят от човек, който явно иска да ви закрие. Борете се за медията, която е визитната картичка на България, за радиото, което 81 години показва красотите на страната ни", призова ги Караиванов. Според него посещенията в един сайт не бива да са единственото мерило за успешността на медията, защото изключително важна е и нейната тежест и авторитетът на новините й.
Председателят на СБЖ Снежана Тодорова припомни, че съюзът излезе с декларация в подкрепа на Радио България. Тя подчерта, че позицията им е изпратена до всички възможни институции. Обръщаме се към тях с настоятелен апел да съдействат за широк професионален, специализиран и обществен дебат по темата за бъдещето на радиото, уточни шефката на СБЖ. Според нея решението трябва да бъде взето след обстоен анализ, под щателния мониторинг на специализираните комисии в парламента, на СЕМ, на синдикатите и на обществени, творчески и професионални организации.
ДУМА припомня, че генералният директор на БНР Александър Велев обяви, че ще закрие медията. От 9 чужди езика и секция на български за чужбина, като част от националната медия ще останат само английски, руски и турски.

снимка Благовеста Цветкова

Журналистите бяха подкрепени от колеги от други медии и членове на СБЖ

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ