29 Март 2024петък09:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП сезира КС за Закона за публичните финанси

ГЕРБ прехвърлят на общините множество отговорности за дейности, без да им осигурят финансиране, алармира Корнелия Нинова

/ брой: 114

автор:Юлия Кулинска

visibility 18

БСП внася в четвъртък жалба до Конституционния съд, с която иска отмяна на текстове от Закона за публичните финанси, обяви вчера Корнелия Нинова след заседание с кметовете, избрани от левицата. Става дума за чл. 51 ал. 2, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на МС, обясни лидерът на социалистите. Според Нинова е очевидно, че е в последните години правителството разпределя средствата субективно по политически причини и ги дава предимно на кметове от ГЕРБ. "Нашите кметове са изолирани и притискани. В общините, където те са избрани, живеят граждани с равни права с останалите", отбеляза Нинова. Тя припомни, че от БСП многократно са искали обсъждане на проблема, но то не се е случило и затова се пристъпва към крайната мярка.
ГЕРБ прехвърлят на общините множество отговорности за дейности, без да им осигурят финансиране, като през последните 2 години те са над 100, обяви Нинова. "Кметовете са притеснени и от прехвърлянето към местната власт на професионалните гимназии без финансиране, което те не могат да осигурят. Това е сериозен удар по образованието и професионалната подготовка", коментира Нинова. Тя добави, че просветният закон убива училищата в малките населени места, особено в селата заради липсата на 8 клас те се закриват. Лидерът на БСП алармира, че масово фалират общински болници с дългове. "Общата ни позиция с кметовете е, че това не бива да продължава - масово хората да са без никакъв достъп до здравна помощ. Те не могат да стигнат до областната, а и не могат да си платят в частна", възмути се Нинова.
 "Общините са подложени на недопустим натиск за влизане във ВиК асоциациите. Кметовете са предупреждавани, че ако не сторят това, ще им бъде спряно финансирането по оперативните програми и по ПУДООС. Местната власт конституционно трябва да си взима сама решенията с общинските съвети. Има случаи, когато печеливши общински дружества с ниска цена на водата, влизайки в асоциациите под натиск, ще трябва да вдигнат цената в пъти. Това не е социално", категорична е тя. 
Нинова обърна внимание, че правителството, абсолютно неразумно и неотговарящо на националния интерес, при сключването на договори за концесия определя много ниски концесионни такси. Нужно е много по-голям процент от тях да остават в общините, за да могат и те да обслужват дейностите, които са им вменени по закон, призова Нинова. Тя определи като недопустимо законодателството, което дава възможност МС да не се съобрази с резултатите от проведения референдум в Трън, където хората са изразили мнението си за концесиите. Според Нинова този въпрос подлежи на обсъждане и промяна, която трябва да гарантира, че референдумът ще бъде уважен от изпълнителната власт.

снимка Благовеста Цветкова

Кметовете на Тунджа, Самоков, Гоце Делчев и Троян застанаха до Нинова, за да разяснят проблемите, с които се сблъсква местната власт


"За" публичност на заседанията на КСНС, но не и за секретната част

Трябва да се намери златната среда за КСНС. Не бива да се огласява секретна информация, но хората трябва да знаят позициите по политически въпроси. Така Корнелия Нинова коментира изказване на Бойко Борисов, че няма да присъства на съвета, ако няма медии. Лидерът на БСП посочи, че е "за" публичност и прозрачност при обсъждането на проблемите. Тя даде пример с последния КСНС, където имаше спорове и различия между ГЕРБ и БСП. Нинова поясни, че е имала различна позиция, защото между обявените намерения за допълнително осигуряване на заплати в МВР и отбраната и заявеното от финансовия министър, че няма да даде пари, е имало разминаване. От друга страна, на заседанията се разглеждат доклади на секретните служби с гриф "секретно", които засягат важни теми и то не само за България. Те касаят международни въпроси и отношения. В тази част на КСНС бих била против тя да бъде публична и пред медиите, подчерта тя.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ