19 Април 2024петък12:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Те са за малко

/ брой: 115

автор:Павлета Давидова

visibility 46

Не съм оттук и съм за малко... За съжаление това е поведението на повечето ни политици. Спечелят ли веднъж вота на избирателите, овластят ли се, често забравят откъде са тръгнали и с какви обещания са подплатили управленското си място.
През последните дни медиите подхванаха някакви драми около кметица на столичен район. Дамата спечели частичен местен вот и бе издигната от инициативен комитет. В момента поддръжниците й са разделени - едните я подкрепят, другите се разграничават от нея. Доскоро тя бе сочена от един бивш депутат като истинско и прекрасно постижение на мажоритарния вот. Днес обаче същият се разграничава от любимката си. Реши, че малко се бил объркал. В целия тюрлю гювеч се пита сега кой ще носи политическата отговорност за овластяването и поведението й?
Името на въпросната кметица не е важно. Тя обаче е продукт на стихийното увличане по нещо, което е модерно. Дамата и тогавашните й сподвижници яхнаха наболял проблем, спечелиха избиратели с правилната позиция и... И всичко затихна в момента, в който тя влезе в общината. А голяма част от хората, които гарантираха за нейната експертност и загриженост, рязко биха отбой. Били се объркали, гражданите си я били избрали. Оказа се, че и инициативният комитет не е оттук и е за малко. Уви, проблемите, произлезли от неговите недалновидни решения, остават тук, и то за много дълго.
Случаят може да бъде използван за предупреждение какво ни чака, ако поголовно приемем мажоритарен вот за народните представители. Един куп господа и госпожи ще яхват вълната на "модерните проблеми", ще омагьосват избиратели и после... А хората, които ще са ги подкрепили, спокойно ще се разграничават от тях още на ден трети. 'Щото не са оттук и са за малко! И политическата отговорност ще се размие някъде там, в общия избор. Възможността определени кандидати да си "купят" хорското одобрение няма да коментирам - примери за това има и сред някои от преференциално избраните общински съветници и депутати...
Дават ли си политиците ни сметка за проблемите, до които може да доведе мажоритарният вот? Да, определено. Само дето са леко разкрачени между двата стола - да са мъдри или да са харесвани. В момента единственият довод за въвеждането на чист мажоритарен избор е "те хората го искат". А обясни ли им някой плюсовете и минусите от подобна промяна в Изборния кодекс, преди да вземат решението? Проведе ли се изобщо смислен дебат по темата, преди Слави Трифонов да ни залее с популистките си призиви?
Уви, цялата ни работа е "не съм оттук и съм за малко". Ако искаме обаче децата ни да живеят и да се развиват в България, трябва да помислим кои са най-добрите решения. А те стават ясни не с яхването на популистката вълна, а с дълбок и смислен дебат.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ