19 Април 2024петък03:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Резултатите на матурите не са се влошили

Повишени са оценките по история, слабо се подобряват по български, география, английски, химия, а спад има по математика, физика и испански

/ брой: 115

автор:Велиана Христова

visibility 39

Още не може да се каже, че има трайна тенденция за повишаване на резултатите от държавните зрелостни изпити, но може да се каже, че тази година няма влошаване. Така министър Красимир Вълчев коментира вчера обобщените резултати от матурите, които бяха представени в МОН. Те все още са по досегашните учебни програми, а за новите, които влязоха в сила след новия училищен закон, изводи ще може да се правят след поне още 2-3 години, смята той.
 Най-много абитуриенти и тази година са избрали за втора задължителна матура сред 13-те предмета биология, английски и география, посочи Евгения Костадинова, директор в МОН. На първата - по Български език и литература (БЕЛ) са се явили 48 755 ученици (96% от всички). Трета матура по желание са избрали само 44 души. Средните резултати по БЕЛ са леко завишени спрямо миналогодишните 52,57 точки при 51,65 точки през 2016 г. Най-голям ръст бележат оценките по история - от 46,97 т. миналата година на 55,38 т. сега. Повишен е средният резултат и по БЕЛ, география, химия, английски език. По-ниски тази година са обаче средните оценки по математика, физика, испански, философия. По принцип най-високи са резултатите по чужди езици, а тази година изненадващо оценките във втората матура са по-високи от тези по БЕЛ.
Като цяло са намалели и двойките, и пълните шестици. С максималните 100 точки са се представили 18 ученици, докато миналата година са били 131. Един е изкарал пълно 6 и на двете матури. Нула точки пък са изкарали 15 абитуриенти при 59 през 2016 г. С по две двойки от двете матури са 1228 души, но пък миналата година те са били 2325. С непълно 6, но все пак с отличен са се представили и на двете матури 4584 ученици. Двойките по БЕЛ са намалели от 4189 на 3887. Но с една слаба оценка от двата изпита са 58 882 ученици, които няма да получат дипломи, ако не се явят на матурата отново наесен. Според Костадинова сравнителните резултати показват, че се намалява ножицата между пълния отличен и кръглите двойки, а все повече ученици се подреждат в "средата" - с оценки добър и много добър.
Сред областите най-висок среден успех традиционно са показали учениците от София-град, Смолян и Варна, а най-зле са в Кърджали, Ямбол, Разград и Силистра. По БЕЛ резултатите си са влошили учениците от Добрич, Кърджали, Пазарджик. На втората матура във всички региони резултатите са по-добри от миналогодишните.
                       
   

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ