20 Април 2024събота02:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП внася промени в ИК след гласуването на сегашните

Поведението на ГЕРБ и ДПС не отговаря на очакванията на хората, а е политически пазарлък, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 115

автор:Юлия Кулинска

visibility 84

БСП ще внесе промени в Изборния кодекс за смесена система, след като бъдат изгласувани внесените досега законопроекти на ГЕРБ и ДПС. Това обяви Корнелия Нинова в НС вчера. Нека докрай да си изконсумират това, което предлагат, вметна тя. Нинова припомни, че има решение на Националния съвет на партията да се подготви предложение за смесена избирателна система. "БСП е готова с проектозакона. Той е изработен от добри специалисти в партията и извън нея", уточни лидерът на БСП.
Поведението на ГЕРБ и ДПС за промените в Изборния кодекс не отговаря на очакванията на хората, а е политически пазарлък, коментира Нинова. По думите й не всичко, което се прави, видимо е това, което се желае от управляващите. "Не искаме да бъдем част от това. Една група внася законопроект, който не иска да бъде приет. Друга група уж го подкрепя, сменя позиция след пет минути. Не е чисто това", отбеляза Нинова. Според нея няма парламентарна група в този парламент, която искрено да иска да се въведе мажоритарната избирателна система.
Не е искрено желанието на ГЕРБ за мажоритарен вот, потвърди думите на Нинова секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. Липсата на мотиви и оценката на въздействие на самия законопроект, която е от няколко изречения, говорят единствено за популизъм и за демагогия, коментира той. "В правната комисия в предишния парламент се проведе наистина експертен и широк дебат. Той продължава и в днешно време и нито един експерт към този момент не се е изразил в подкрепа законопроекта на ГЕРБ", коментира Попов. Той обърна внимание, че управляващите са внесли първия законопроект, който е почти идентичен с настоящия, преди изборите за 44 НС. В края на миналия парламент г-н Цветанов, страхувайки се, че ГЕРБ ще загубят изборите, заяви в декларация, че новото НС сигурно ще бъде компромeтирано, тъй като е избран по сега действащата система. Сега чувстват ли се компрометирани", попита Попов.
"Отново внасят същите промени, без да потърсят консенсус сред останалите политически партии. Видно е, че, като разгледаме законопроекта, предвид изложените до този момент позиции на всички парламентарно представени партии, няма да се стигне до второ четене", прогнозира Попов.

Йордан Цонев:
Няма да подкрепим мажоритарния вот в зала

Няма да подкрепим законопроекта за мажоритарен вот в пленарната зала. Това заяви пред журналисти депутатът от ДПС Йордан Цонев в коментар защо колегите му подкрепиха промените на първо четене в Комисията по правни въпроси. "Нямахме изработена позиция до вторник, до заседанието на парламентарната група, тъй като при нас имаше различни гледни точки. Едната беше в подкрепа на законопроекта, предвид на това, че ДПС като партия не губи нищо от мажоритарния вот. Изборни специалисти твърдят, че даже ще спечелим. От друга гледна точка 2 млн. гласуваха "за" мажоритарния вот. Заради тях е нужно да проведем сериозни дебати и да се опитаме да разберем причините за такава широка и мащабна подкрепа на един ИК и изборна техника, която е доста спорна", обясни Цонев. Той уточни, че с гласуването си в комисията в подкрепа на законопроекта той и съпартиецът му Хамид Хамид са изразявали лична позиция. "На заседанието на групата поставихме всички аргументи "за" и "против". Надделя мнението, че в този вид законопроектът не е полезен за България. Смятаме, че трябва да се засили мажоритарният елемент, но така предложен, законопроектът по-скоро ще внесе хаос", обясни Цонев.  

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ