23 Април 2024вторник21:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалната комисия в НС прие повишение на минималната пенсия

Днес парламентът решава на първо четене промените в КСО

/ брой: 115

автор:Аида Паникян

visibility 83

Въпреки сериозните ни критики, въпреки че се нарушават основните принципи на осигуряването - справедливост и равнопоставеност, БСП ще подкрепи проекта на правителството за увеличаване на минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври. Няма да се противопоставяме на такива предложения, дори те да идват от други парламентарни групи, стига да не са популистки. Това заяви зам.-председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Георги Гьоков от БСП по време на първо четене на законопроекта за изменение на КСО в комисия. Единодушно с 19 гласа комисията прие промените в КСО. Общата сума за двуетапното увеличение е около 100 млн. лв. допълнително за т.г., а за 2018 г. - 280 млн. лв. Хората с минимална пенсия от 547 300 ще станат 668 хил., а след 1 октомври ще са около 800 хил.
 С увеличаване само на минималната пенсия се свива ножицата и както е тръгнало, пенсиите у нас скоро ще са между 300 и 600 лв., коментира Милко Недялков от БСП. От "Воля" подкрепят проекта. Хасан Адемов от ДПС попита, след като в момента има 104 млн. лв. преизпълнение на приходите в бюджета на ДОО, сигурно ли е, че до края на годината пак ще има този излишък, и ако възникне проблем, откъде ще се вземат пари.
По какви критерии е решено минималната пенсия да стане 180, а после 200 лв., попитаха от пенсионерска организация и подчертаха, че подобно увеличение само на пенсиите на определена група хора нарушава принципите на пенсионното осигуряване. От друга пенсионерска организация поискаха да се преизчислят всички пенсии на базата на средния осигурителен доход от 2016 г.
По-рано пленарна зала, когато се разглеждаше предложението на БСП за промени в КСО, страстите отдясно и отляво бяха сериозно нажежени. Поисканото от Филип Попов от БСП удължаване на времето за дебат бе отхвърлено с 89 гласа "против", 97 "въздържали се" и 7 "за". Дали проектът на БСП се приема или се отхвърля, ще стане ясно на днешното пленарно заседание, когато ще продължат дебатите.
Светлана Ангелова от ГЕРБ изнесе лекция каква е формулата на образуването на една пенсия и подчерта, че в законопроекта на БСП имало "изключително важна грешка" - средномесечният осигурителен доход през 2013 г. бил 648,73 лв., а не посоченият в законопроекта - 618,06 лв. По думите й БСП щяла да омаловажи тази "важна грешка", но "когато става въпрос за финансови параметри, и да подходим експертно". Припомняме, че от БСП предлагат да бъдат осъвременени пенсиите на пенсиониралите се преди 2000 г., тъй като тези възрастни хора са имали еднакъв принос в осигурителната система като пенсиониралите се по-късно, но пенсиите им са значително по-малки, което поражда несправедливост. Анализът на разходите за преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за 2013 г. ще струва допълнително 400-420 млн. лв. за 2017 г., подчерта от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ