Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

Мозайка

Крахът на "Остров "Крах"

16. Юни 2017 , брой: 116   352   0Благовеста Касабова

За девети път конкурс "Развитие" - учреден от корпорация "Развитие", присъди наградата си за непубликуван български роман на "Остров "Крах"от Ина Вълчанова. "Тази книга е скъпоценен камък, изваден от 116-те ръкописа, участвали в конкурса" - казва учредителят на наградата Александър Александров, а председателят на журито проф. Знеполски продължава: "Свършихме своята работа - сложна, дълга, отговорна..." "Романът - четем по-нататък в оценката на друг член на журито - е колкото за историята на две жени, толкова и за себеразкриването и себенамирането..."
Първото ми съмнение се породи от "запълването на празнина", както се изразява Георги Господинов, което не е вярно - в последните години се появиха няколко стойностни български романа. Но изречените суперлативи ме накараха да купя "скъпоценния камък" и да я прочета, тъй като все пак става дума за съдбата на "обикновени хора". Запрелиствах страниците, повярвала, че ще открия "обикновени"-те хора, които имат нужда да се "саморазкрият и самонамират". Търсих ги в "нормалния" живот, в който те би трябвало да живеят, търсех трудни съдби, дилеми, нравствени и духовни конфликти и катарзиси, с други думи казано - живият живот на днешния човек. Открих за съжаление дълъг и досаден, безцелен идейно вътрешен монолог на Първата героиня и следващата я, с натрапчива фикс идея, астроложка гадателка - Втора героиня. Сюжетът - условно казано, "върви" по стъпките на двете жени, срещнали се веднъж случайно на плаж. Оказва се, че хороскопите на Втората показват, че двете са "звездни сестри" (по-късно вече не са), но Втората продължава шизофренно да прави хороскопи на Първата - изявява се, образно казано, като неин астрологически бодигард. Първата - незнайно защо, зарязва мъжа, с когото живее, и заминава на някакъв хърватски остров по покана на предишния си съпруг Емчо - пухкавичко, беличко и розовичко мъжле, което живее в Мюнхен и продава самолетни билети. Има лятна къща в малко хърватско селце - островно, и в нея се настаняват тримата: Първата героиня, Емчо и настоящата му съпруга, чието присъствие е декоративно. И започва саморазкриването и себенамирането на Първата героиня: когато грее слънце, Емчо и тя отиват да се самонамират на нудистки плаж, пият бира в нудистки бар и се саморазкриват в някое пусто заливче. Когато вали дъжд, Тя обува дънки и се разхожда из селцето, като непрекъснато се губи, заета със самонамирането си, не общува с никого - всички са под нейното "интелектуално" равнище. И в един Божи ден Емчо и съпругата му тайнствено изчезват. Първата героиня в мрачен дъждовен ден, разбира се, напуска къщата, забърква се с някакви поляци и един англичанин, прави се на лесбийка, а се оказва, че е бременна от Емчо. За последно я виждаме - самооткрила се вече - в автобуса от Белград за София.

Втората героиня - астроложката гадателка, сякаш е излязла от страниците на "Петербургски"-те потайности". Парапсихологическата си дарба придобива от нейната посестрима - вещица, която я напива до безсъзнание в Мездра. Умопомрачителните й хороскопи за Първата героиня са и доста фриволни, в даден момент постоянно се местят от един Дом в друг Дом, а Транзитите ускорено бягат в различни посоки, насочвайки я към Големия Мишо (мъжа на Първата) и след един "кармичен" хороскоп за него тя се озовава в леглото му. После разбира, че не е "звездна сестра" на Първата, а на Големия Мишо, когото покорила и с шапката си - белег на "интелектуално превъзходство", която е непрекъснато на главата й.
Това "вкратце" е идейно-художественото съдържание на "Остров "Крах", натежало от маниерни монологични брътвежи, още по-маниерно поведение на неосъществени творци: Първата героиня е неуспяла художничка, големият Мишо е посредствен безработен режисьор, Емчо - интелектуалният страдалец, продава самолетни билети в Мюнхен. Май само Втората героиня се развива - кармичните хороскопи и вещерските й гадания я издигат на друго - парапсихологическо - равнище. Вероятно Марс тайно се е заселил във Венера или обратното - нормалният човек трудно ще разгадае зодиакалните прескамбичвания, Транзитните движения и прочие простотии. В цялото поведение, мислене, действие - няма нищо нормално или доколкото го има, е осезаемо безпомощно, психологически плитчини и провинциален снобизъм, бездарно подражание на Печориновска меланхолия - все белези на неуспелия творец, който никога и от никого не е разбран. Май журито е ровило в ръкописите през пръст и без очила, иначе нямаше да ни представя - читателят не е по-глупав от писателя - най-обикновено стъкълце за "скъпоценен камък". Ето такива нелицеприятни мисли предизвика у мен "Остров "Крах", който роман - забележете, получи и Европейската награда.
Като стана дума за Европейска награда, ми се ще да попитам:
Първо: Кой дава парите за нея?
Второ: Кой получава парите?
Трето: Какъв е статутът на наградата?
Четвърто: Кой назначава журито?
Пето: Защо се нарича Европейска, щом журито е българско и се присъжда в България? По същество Европейската награда е Българска, спонсорирана - незнайно от кого и присъждана по български - знайно от кого. Подобна престижна награда би трябвало да се присъжда на високостойностни в идейно-художествено отношение творби, иначе едва ли някой четящ европеец ще се прехласне пред главоблъсканиците на българския роман, пък бил той и с две награди. Жалко, че добрите художествени книги остават "под коритото", а се награждават посредствени, маниерни, нескопосано подражателски, непритежаващи никакви естетически качества.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"