20 Април 2024събота14:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МЗХГ признава, че е предложило промяната в БДС за киселото мляко

В отговор на депутата Румен Георгиев от ведомството обясняват, че проверките за опаковките се правят само по документи

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 10

Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ) е вносител на предложението за изменение на БДС за киселото мляко в съдържанието и съотношението на двата основни щама - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус. Това става ясно от писмен отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов на въпроси от депутата от БСП за България Румен Георгиев.
Скандалът тръгна през миналата седмица след информация, че в Българския институт по стандартизация са внесени две предложения за промяна в БДС за киселото мляко, които трябва да бъдат разгледани днес. Едното е от частна компания и е за промяна на опаковките за киселото мляко по БДС. Второто, което е за съотношението на двата щама, е от МЗХГ. Експерти алармираха, че това ще доведе до промяна в микробиологията на киселото мляко. От МЗХГ пък се опитаха да заметат скандала, като разпространиха официално съобщение, че не подкрепят предложението за промяна на БДС за киселото мляко, т.е. собственото си предложение. В отговора на депутатския въпрос Порожанов декларира, че МЗХГ вече е оттеглило предложението си.
Един от въпросите на Румен Георгиев е, ако бъде допусната исканата промяна на БДС за опаковката на киселото мляко, по какъв начин ще се извършва контролът. От отговора на земеделския министър става ясно, че контролът става чрез проверка на писмената декларация, издадена от производителя на опаковките за съответствието им с нормативните документи. До юни тази година са направени проверки на 31 млекопреработвателни предприятия и в 6 от тях са засечи несъответствия на опаковките по БДС за киселото мляко.
От отговора става ясно още, че в 3 предприятия пък са засечени несъответствия, свързани с физикохимични и микробиологични показатели на продукта. За констатираните несъответствия са издадени предписания с конкретни срокове за отстраняването им, допълва земеделският министър. Имената на производителите, при които са установени отклонения обаче, не са посочени.
По информация на "Труд" над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация в рамките на общественото обсъждане за промяна на БДС на киселото мляко. От Националната асоциация на млекопреработвателите пък призовават да не се променя стандартът и предупреждават, че предложението "би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт"."Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микроорганизми", пишат от асоциацията.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ