29 Април 2024понеделник01:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

150 хиляди ромчета и бедни деца не ходят на училище

От 4 години МОН има стратегия за намаляването на отпадащите, а отново говорим какво тепърва трябва да направим, недоволстват синдикалисти

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 28

Около 150 000 деца у нас - ромчета и бедни, не ходят на училище. 23% от хлапетата от уязвимите групи изобщо не знаят какво е училище и детска градина. Тревожната статистика обобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, по време на среща-дискусия на тема "Мерки за обхващане, задържане и превенция на отпадането на децата и учениците в детската градина и училището. Ефективно взаимодействие между институциите." В същото време всяка година от училище отпадали около 15-16 000 деца. Половината от тях заминават с родителите си в чужбина и реално там са обхванати от други образователни системи.
Такева настоя общините, МВР и другите институции да затегнат контрола за регистрирането на семействата, които се местят от едно населено място в друго. Според нея голяма част от хората от уязвимите групи идват в София, Варна, Бургас, но не са се регистрирали. Което означава, че който и да иска да направи проверка и да обхване техните деца в училище или в детската градина, не може да го направи, защото не регистрираме вътрешната миграция, обясни синдикалистката. Янка Такева заяви, че е учудена защо, след като МОН има стратегия по темата за обхвата и намаляването на отпадащите и за взаимодействието между институциите, отново се връщаме в изходна позиция - да се говори какво трябва да направим.
"Ние трябваше през 2017 г., след като тази стратегия работи вече 4 г., да кажем кои мерки работят, кои не работят и какво трябва да се допълни в нея. Както и съответно как всички тези мерки трябва да се финансират и конкретно кой за какво отговаря в тях", коментира Такева. По думите й не може четири години да буксуваме, без да имаме напредък.
При откриването на дискусията министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че предизвикателството е голямо и то не стои само пред образователната система, но и за социално-икономическото развитие на страната. Според него е необходимо МОН да изработи механизъм за съвместна работа на институциите с цел да подпомогне обхващането на децата. Амбицията била да има такъв механизъм до юли.

сн бгнес

В столичния парк-хотел "Москва" се проведе среща-дискусия, посветена на превенцията за отпадането на децата и учениците в детските градини и училищата


 

Корнелия Нинова честити Цветница на празнуващите

автор:Дума

visibility 9

Цветница е!

автор:Дума

visibility 240

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 904

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 897

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 966

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 937

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 833

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 867

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ