Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини от деня

Неков обсъди с бизнеса кои родни продукти да включим в споразумението с Китай

Дума

16. Юни 2017   476   0
Снимка


Евродепутатът Момчил Неков организира експертна дискусия с представители на сектор "Спиртни напитки" в България. Беше обсъдено новото предложение за регламент на Европейската комисия относно определянето, представянето и етикетирането на спиртни напитки и защитата на географските указания за тях.
В дискусията участваха представители на Националната лозаро-винарска камара, Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, Българската стопанска камара и Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.
С тази среща се постави началото на дебат за промяна на европейското законодателство за спиртните напитки така, че да се отразява българският интерес. Като резултат от дискусията ще бъдат оформени предложения за изменения, които Момчил Неков ще предложи в новия регламент.
Участниците предложиха на Неков под негова егида да се създаде работна група за национална стратегия за виното и спиртните напитки, която да включва и географските означения при тях.
Интерес беше провокиран и от споразумението с Китай за географски означения, което е отворено за изменения и допълнения с хранителни продукти и напитки. България може да се включи само с българското розово масло и горнооряховския суджук от храните и близо 60-те означения при вината и спиртните напитки. "И за розовото масло и суджука има място, но сред спиртните напитки имаме повече защитени продукти и трябва да подбираме стратегически. В сегашния списък има 4 продукта от Великобритания, които според мен не трябва да останат в окончателния вариант", коментира българският евродепутат.
На 2 юни Европейската комисия представи списък с продукти, по който държавите членки имат два месеца да предложат изменения. Момчил Неков отправи допитване до българските министри на икономиката и на земеделието относно стъпките, които те предвиждат. Самият той ще инициира среща с Главна дирекция "Земеделие" в ЕК, на която ще настоява български продукти да бъдат включени в споразумението.

 

 

Новини от деня

  • 1. Август 2017
    340
    0

    Пчелният прашец и пчелното млечице могат да получат защита по схемите за качество на ЕС. Те се класифицират като продукти от животински произход и могат да кандидатстват за закрила като Защитено наименование за произход или Защитено географско указание. Това потвърди Фил Хоган, комисар по земеделието и развитието на селските райони, в отговор на въпроси на българския евродепутат Момчил Неков....


Апис
Всички права запазени "ДУМА"