Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Втори фестивал на италианското кино у нас

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   234   0Второто издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от днес до 23 юни   в София. Област Пулия ще представи пред българската публика свои върхови постижения в киното, еногастрономията и туризма.
Събитието се организира от Италианската търговска камара след големия интерес, проявен от страна на българската публика към миналогодишното издание, а НДК отново е партньор на инициативата. Този път акцент е област Пулия, една от най-живописните и богати на традиции италиански области.
В рамките на програмата ще бъдат представени осем филма, подбрани съвместно с Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани всеки ден в кино "Люмиер Лидл". Голяма част от тези продукции са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия. Филмите ще може да бъдат гледани и в културния център "G8" в София. Сред заглавията са "Голямата мечта" на реж. Микеле Плачидо, с който ще започне фестивалът, "Фокача блус" с участието на Плачидо, "Хляб и бурлеска", "Жена за приятел".
Основната цел на инициативата е да насърчи културния обмен между Италия и България в областта на кинематографията. Събитието се провежда под патронажа на посолството на Италия в България, МК, Столичната община в качеството си на "Творчески град на киното" на ЮНЕСКО, област Пулия и др.
Второто издание продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България. Фестивалът е на път да се превърне в традиция, която доказва колко важен е културният обмен между двете страни, подчертават организаторите.

 

 

Култура

 • Именитият бас се завръща във Варна в ролята на Атила
  18. Август 2017 161
  100
  0

  Интервю на Виолета Тончева

  Операта на Джузепе Верди "Атила" ще бъде представена премиерно на 19 август от 21 ч. на ММФ "Варненско лято" - "Опера в Летния театър" в морската столица. Либретото е на Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве по драмата на Захариас Вернер "Атила, крал на хуните". Диригент ще бъде...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"