Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Култура

Втори фестивал на италианското кино у нас

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   194   0Второто издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от днес до 23 юни   в София. Област Пулия ще представи пред българската публика свои върхови постижения в киното, еногастрономията и туризма.
Събитието се организира от Италианската търговска камара след големия интерес, проявен от страна на българската публика към миналогодишното издание, а НДК отново е партньор на инициативата. Този път акцент е област Пулия, една от най-живописните и богати на традиции италиански области.
В рамките на програмата ще бъдат представени осем филма, подбрани съвместно с Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани всеки ден в кино "Люмиер Лидл". Голяма част от тези продукции са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия. Филмите ще може да бъдат гледани и в културния център "G8" в София. Сред заглавията са "Голямата мечта" на реж. Микеле Плачидо, с който ще започне фестивалът, "Фокача блус" с участието на Плачидо, "Хляб и бурлеска", "Жена за приятел".
Основната цел на инициативата е да насърчи културния обмен между Италия и България в областта на кинематографията. Събитието се провежда под патронажа на посолството на Италия в България, МК, Столичната община в качеството си на "Творчески град на киното" на ЮНЕСКО, област Пулия и др.
Второто издание продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България. Фестивалът е на път да се превърне в традиция, която доказва колко важен е културният обмен между двете страни, подчертават организаторите.

 

 

Култура

  • В петък ще чете лекция, а в събота ще се срещне с читатели в книжарница "Сиела" във ФКЦ
    29. Юни 2017 125
    55
    0

    Като творец, който с лекота сменя роли на писател, сценарист и режисьор, порасналият бунтар на френската литература Фредерик Бегбеде ще изнесе лекция за писането, живота и любовта на 30 юни от 19 ч. в обновения Юнашки салон във Варна. Събитието е интегрална част от проекта "From Page to Stage", който предвижда триднeвен уъркшоп за писане за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"