Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

18 класики и дебюти

"Срещи на младото европейско кино" започва днес с комедия

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   246   0Фестивалът "Срещи на младото европейско кино" идва с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите избраха седмицата 19-25 юни и смятат занапред да бъде така. В кино "Одеон" и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти.
Фестивалът ще бъде открит с хитовата приключенска комедия "Законът на джунглата" на французина Антонин Перетятко. Гост на фестивала ще бъде съсценаристът - френският писател Фредерик Сириез.
Сред акцентите са още "Щастливи дни ще дойдат скоро" на италианския режисьор Алесандро Комодин, награден в Кан. Комодин ще проведе безплатен майсторски клас по режисура на 22 юни във Френския институт.
Тийнейджърите вероятно ще предпочетат номинирания за наградата "Лукс" на Европейския парламент "Като отворя очи", продукция на четири държави. Главната героиня - 18-годишната Фара, завършва училище и се противопоставя на плановете на семейството си да стане лекар. Актрисата в главната роля Бая Мадефар също ще пристигне у нас.
И тази година са подбрани две късометражни програми, между които българските филми "Синът" на Христо Симеонов и "Преди да заспя" на Николай Тодоров, както и носителят на "Сезар" за най-добър късометражен филм през 2017 г. - "Към нежността" на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно френско-българската продукция "Почти" на Клеман Салзедо с български актьорски състав.
В селекцията има и португалски акцент -  "Краят на света" на реж. Педро Пиньо, отличен на изминалия фестивал в Кан, и "Този любим месец август" на Мигел Гомеш. В програмата "Forever yоung" попада нежният бунтар Франсоа Трюфо с култовите му "400-те удара" и "Жюл и Жим" и още италианската класика "Мястото" на Ермано Олми от 60-те г.
"Тази година всички филми са обединени от една тема - мечтата, казва Ралица Асенова, главен организатор на събитието. Съвременните режисьори, които сме избрали, наблюдават реалността, понякога я променят, фантазират, прекрояват измеренията, експериментират с езика, за да предложат своята гледна точка. Това са хората, които създават седмото изкуство днес."


"Като отворя очи" - реж. Лейла Бузид
 

 

 

България

  • Професията не е семейна традиция, хората в сферата идват от образовани семейства, констатират от "Медийна демокрация"
    20. Октомври 2017 206
    256
    0

    За богат и разнообразен набор от натиск над журналисти сочат данните от четвъртото онлайн проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България, посветено на свободата на медиите у нас. Както ДУМА вече писа, резултатите бяха представени във вторник. Само 4,5% от анкетираните определят свободата на словото у нас като добра, за всеки четвърти тя е задоволителна, а за близо 43 на сто тя...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"